Volby do Poslanecké sněmovny 2021: Jak a kde požádat o voličský průkaz a kdy je poslední možnost

1. říjen 2021 09:56

1. října je poslední možnost, jak si zařídit některé úřední formality důležité pro účast v nadcházejících parlamentních volbách. Volby do Poslanecké sněmovny České republiky se konají 8. a 9. října 2021.

Lidé, kteří z nějakého důvodu nemůžou volit v místě bydliště, mají možnost požádat o voličský průkaz. Termín pro podání písemné žádosti vyprší 1. října.

Volební průkaz nás opravňuje volit na kterémkoliv místě v České republice, nejen v místě našeho bydliště a v našem volebním okrsku. Písemně si o lidé mohou na svém obecním úřadě požádat do 1. října 16. hodiny. Žádost musí být opatřená ověřeným podpisem voliče.

Lidé můžou žádat i elektronicky, ale jen prostřednictvím datové schránky. Pokud tyto možnosti nevyužijí a chtějí hlasovat jinde, než bydlí, mají ještě šanci vyřídit si volební průkaz osobně, nejpozději do středy 6. října do 16 hodin.

Voliči v nemocnici

Čtěte také

Lidé, kteří budou v době voleb v nemocnici, mohou požádat o možnost volit v samotném zařízení. Nemocnice si je zapíše na speciální listinu, kterou následně postoupí na příslušný okrskový úřad, aby se zamezilo tomu, že by někdo volil dvakrát. Kdo o to nemocnici nepožádá do 1. října a nemá ani volební průkaz, který opravňuje volit kdekoliv, o možnost volit přijde. „Pokud se volič dostaví do nemocnice, nebo porodnice těsně před volbami a nemá místo trvalého pobytu v daném okrsku, nebude, bohužel, moct hlasovat,“ potvrdila Pavlína Kroupová z Krajského úřadu Libereckého kraje.

Pokud má někdo občanský průkaz s „ustřiženým rohem“, tedy například čerstvě po sňatku, změně jména, nebo adresy trvalého bydliště, který má platnost pouze 45 dnů, musí doklad ve volební místnosti nechat ověřit volební komise na speciální infolince. To ale nějakou dobu trvá a bez ověření komise voliče k urně nepustí.

V případě, že si někdo není jistý, do kdy takový označený občanský průkaz platí, je vhodné vzít si s sebou druhý doklad totožnosti, který k volbám opravňuje. Tím je platný cestovní pas. Měli by ho mít pro jistotu s sebou lidé i v případě, kdy mohou mít propadlou platnost běžného občanského průkazu. Nový zákon, který platí od srpna 2021, už totiž neumožňuje výdej takzvaných rychloprůkazů, jak tomu bylo v minulosti.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související