VIDEONÁVOD: Jak na sněhové řetězy

16. prosinec 2016
Koktejl

Nejen kvalitní zimní pneumatiky, ale také sněhové řetězy by měly patřit k výbavě automobilu, pokud se vydáváte do hor. Použití sněhových řetězů vám může dokonce nařídit dopravní značka. Nasazení řetězů by si měl řidič vyzkoušet třeba v garáži, aby nebyl ve sněhu a mrazu s instalací bezradný.

„Sněhové řetězy lze používat, když je souvislá sněhová pokrývka nebo je silnice pokrytá ledem. To je základní předpoklad. Používat je musíme všude, kde nám to nařizuje dopravní značka. To se týká především Rakouska, Německa popřípadě Itálie,“ vysvětluje Tomáš Vlach, testovací jezdec a výrobce sněhových řetězů.

Nasazení sněhových řetězů přikazuje za sněhu na vozovce třeba i dopravní značka na silnici z Výpřeže na Ještěd. Pokud řetězy nepoužijete, hrozí vám nemalý postih a určitě i komplikace v případě dopravní nehody.

Současné řetězy jsou na nasazování mnohem jednodušší než dřívější žebříčkové řetězy, které se musely po ujetí několika set metrů dotahovat. „Nyní má většina kvalitních řetězů takzvanou servotechnologii, tedy jsou tam samočinné ráčny, které drží za jízdy řetěz napnutý. Nemusí ani utahovat a dopínat žádné gumy, stačí nasadit a jet,“ vysvětluje Vlach. Přesto ale doporučuje si při pořízení řetězů přečíst návod a nasazení si v klidu cvičně vyzkoušet.

Sněhové řetězy se nasazují samozřejmě na hnanou, na všechna čtyři kola u běžných vozů byt nemusí. U čtyřkolek ale má smysl jejich používání na všech kolech i přes to, že panuje názor, že offroad a SUV auta sněhové řetězy nepotřebují. Pravdou je, že se do kopce většinou dostanou, účel řetězů není ale jen někam vyjet, ale i se bezpečně dostat zpět. „SUV auta jsou většinou podstatně těžší než klasické osobáky a při jízdě z kopce může nastat problém s bržděním. Sněhové řetězy umí zkrátit brzdnou dráhu v desítkách procent,“ dodává Vlach.

Spustit audio