Vesmír je známý tím, že nemá moc piva. Kosmonaut z Čech je vyschlá sci-fi

8. březen 2024

Čelisti se netají ambicí být první posádkou vesmírné lodi Gustav Husák 1 a vydat se tam, kam se dosud nikdo nevydal. Příprava na takový let obnáší ledacos, například wrestlerský duel s hranatou rodinou Von Erichů nebo striktně feministický výklad Formule 1. Máme i to, co jsme nechtěli.

Česká stopa ve vesmíru se dosud omezovala především na legendární černobílý hvězdolet Ikarie XB-1. Spisovatel Jaromír Kalfař ale poslal ke vzdáleným planetám milovníka piva a samomluvy Jakuba Procházku. Úspěšná knižní předloha zaujala švédského režiséra Johanna Rencka natolik, že se ji rozhodl přetavit do filmové podoby. A někde tady začínají problémy: „Sama kniha je poměrně průměrná sci-fi, která před lety vzbudila pozitivní mezinárodní ohlas, i díky lehkému českému nadhledu, který shazuje to vesmírné dobrodružství,“ shrnuje Tomáš, který už roky neúspěšně plánuje start své experimentální pivní sondy Žatečák 1 z Petřína.    

Čtěte také

V Renckově kosmu se ale potkává zádumčivá psychologická sci-fi a lehce bizarní české reálie, které přesazené do kontextu seriózně uplakaného melancholického filmu působí zhruba stejně organicky jako létající prase v kosmické lodi. Film se řídí podle hesla „ve vesmíru všichni mudrují“ a vcelku vyznívá jako letargický let za sebepoznáním, na kterém ale není valně nic k vidění. Pokud tedy neholdujete outdoorovým Rusalkám a pavoukům s hypnagogickým přednesem našeho oblíbence Paula Dana. „Dvouhodinová agónie, kdo to dokouká, získává cenu zlatý Hanuš,“ vyhlašuje Aleš soutěž, kterou nikdy nikdo nepotřeboval.

Zápas s ortodoxními slipaři, legendární wrestlerskou dynastií Von Erichů, končí velkou texaskou blamáží. Americký režisér Sean Durkin, který se do našich srdcí nesmazatelně zapsal famózním sektářským debutem Martha Marcy May Marlene, ale také pozoruhodným slowburn seriálem Southcliffe, si ve filmu Železní bratři vyšlápl na velkou americkou story o rodině, kterou pronásleduje nepřízeň osudu a tatínek-nepřítel. Výsledek je sice patřičně nařachaný, ale také plochý a osteoporózní. „Z wrestlingu si to bere hlavně ty fejkový punches,“ zakončují Čelisti svou sestavu obávaným hmatem The Tombstone Piledriver.

Dojde Kosmonautovi z Čech dříve pivo, nebo palivo? Proč si Šárka myslí, že v každém pilotovi Formule 1 je kus Real Housewife? Mají Železní bratři železný stisk, nebo trpí třasem? A máme, co jsme chtěli, anebo co jsme si zasloužili? Je Vince Staples stejně dobrý komik jako rapper? A nejsou Čtyři sestry moc, Antone Pavloviči?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.