Ve Splitu zakotvila obří loď

31. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Do Splitu dorazila obří loď Oriana. Chorvatská policie modernizuje svůj vozový park. Nakoupila techniku za 90 milionů korun. Letiště na pobřeží o víkendu praskala ve švech.

Do Splitu včera dorazil obr mezi loděmi. Hotel na vlnách se jmenuje Oriana, byl pokřtěn britskou královnou Alžbětou II. a čísla s ním spojená berou dech: délka 260 metrů, 914 pokojů, až 1900 pasažerů a posádka, která čítá takřka 800 lidí. A v posádce i jeden Chorvat - důstojník Frane Jelavič. Loď do Splitu doplula v rámci čtrnáctidenní okružní cesty, která smrtelníka vyjde až na 9000 euro. Mimochodem, Oriana je největší lodí, kterou zatím letos bylo možno ve Splitu vidět.

Leckterý turista si svůj pobyt nedovede představit bez řádně fungující klimatizace. Chorvaté však díky tomuto zařízení můžou také sáhnout hluboko do kapsy. A to v případě, že voda z jejich klimatizace stéká na veřejný prostor a ještě ho pořádně znečistí. To pak fyzické osoby zaplatí třeba až 200, právnické i tisíc kun.

Chorvatská policie modernizuje svůj vozový park. Dnes převzala dvanáct nových automobilů a dalších 70 motocyklů, v dalších dnech pak policisté dostanou dalších 22 aut, tentokrát "kombíků". Celková hodnota nové techniky, která má pomoci lépe kontrolovat provoz především na hlavních tazích k moři a na dálnicích, je přes 22 milionů kuna, tedy necelých 90 milionů korun.

Na ostrově Hvar se to hemží známými lidmi. Namátkou můžeme jmenovat nejlepšího chorvatského tenistu všech dob, kterým je Goran Ivaniševič. Na jachtě zvané Jana se na zmíněný ostrov vydali také Todoričovi. Ti patří k nejbohatším rodinám v Chorvatsku.

Letiště na pobřeží o víkendu praskala ve švech. Splitské letiště odbavilo 20 tisíc cestujících, v Dubrovníku jich bylo 12 tisíc a devíti tisíci se mohli pochlubit v Pule.

Ceny a kurzy:

V síti INA zaplatíte i dnes za litr Eurosupru 95 rovných 8 kuna, za Eurodiesel dáte 7 kuna a 60 lipa. Znovu připomínáme, že nedávné testy kvality pohonných hmot v Chorvatsku ukázaly, že zejména pro nové vozy je Eurosuper a Eurodiesel prakticky jedinou bezpečnou variantou. Tankovat ostatní druhy pohonných hmot, které jsou o něco levnější, by se nemuselo vyplatit.

Ve Splitské bance vám za českou stokorunu nabídnou 24 kuna a 82 lipa, za sto slovenských korun dostanete 18 kuna a 56 lipa. Výhodněji, než měnit peníze ve směnárně, pro vás vyjde úhrada nákupu u obchodníků platební kartou.

Doprava:

Chorvatský autoklub hlásí, že doprava je momentálně na většině míst středně hustá a dočasně se tvoří kolony především na pobřežních komunikacích u turistických center. Provoz na dálnicích je bezproblémový a kolony se netvoří ani u kritického místa na dálnici A1 u tunelu Sveti Rok.

Osobní doprava nebude mít na hraničních přechodech žádné potíže, řidiči kamiónů musí počítat se zdržením na výjezdu na přechodu Macelj. Trajekty a lodní linky jezdí přesně na čas.

Počasí:

Předpověď pro Jadran na úterý 1. srpna tvrdí, že zatímco na jihu u Dubrovníku bude jasno, s přibývajícími kilometry směrem na sever bude přibývat i oblačnosti. Na Istrii by mělo být skoro zataženo a místy bouřky, které se mohou objevit i na dalších místech. Teplotní maxima budou ale stále vysoká - mezi 32 a 34 stupni.

Před zmíněnými bouřkami varuje předpověď i jachtaře, kterým bude do plachet vát poměrně ostrý vítr západních směrů - na jižním Jadranu o rychlosti do 20, na středním do 16 a na severu do 12 uzlů, který v bouřkách a v nárazech zesílí. Moře bude v noci na stupni 2-3, někde dokonce na čtyřce, viditelnost za jasného počasí očekávejte kolem dvaceti kilometrů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu