V Dalmácii zdražila zelenina, v okolí Splitu naopak zlevní hotely

12. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Zatímco většina pobřeží Jadranu je doslova obležena turisty, v okolí Splitu jsou pláže relativně volné. Ti, které cestovní ruch živí, přemýšlí o řešení nastalé situace. Možnou cestou ke zlepšení by mohlo být zlevnění služeb. Co se ale určitě nezlevní, je ovoce - na špatnou úrodu doplácí především kupující.

Hoteliéři ve Splitu si stěžují na klesající zájem turistů. Zatímco v jižní Dalmácii a na Istrii počet volných ubytovacích kapacit stále klesá, v okolí Splitu je tomu přesně naopak. Majitelé apartmánů a hotelů uvažují o tom, že do budoucna výrazně sníží ceny.

Ve srovnání s loňským rokem v Chorvatsku o dvě stě procent vzrostly ceny ovoce a zeleniny. Nepříznivé počasí způsobilo špatnou úrodu, na kterou finančně doplácí především turisté. Například kilo brambor stojí místo jedné až dvou kuna šest kuna a podobné je to i s broskvemi, melouny a dalšími druhy ovoce.

Zítra by mělo v Chorvatsku pršet a maximální denní teploty se ve vnitrozemí a na Istrii budou pohybovat do devětadvaceti stupňů. Jen v Dalmácii bude o dva stupně tepleji. Deště se ale turistům v Dalmácii vyhnou.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu