Unaveni? Na to nemáme právo. Ukrajina bojuje už dva roky, a přesto unavená není, míní organizátoři vzpomínkových akcí

23. únor 2024

Dva roky od začátku války na Ukrajině si dnes připomíná i Česko, a to projektem nazvaným Den za Ukrajinu. Kulturní akce se budou konat po celé republice. Ke shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze by se měl přes videopřenos připojit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Chceme dát veřejně najevo, že nám na Ukrajině záleží,“ říká Martin Ondráček, spoluzakladatel sbírky Dárek pro Putina, a grafický designér Dodo Dobrik. Jakou odezvu má podpora Čechů na Ukrajině?

Den zakončí večerní Koncert pro všechny slušný lidi v pražském Fóru Karlín, který pořádá Nadační fond pro Ukrajinu. Na co dalšího se můžeme těšit?

Pokud se bavíme o Praze, upozornil bych zejména na pochod za Ukrajinu, který se od 15 hodin vydá od pomníku Tarase Ševčenka z náměstí Kinských a bude končit na Staroměstském náměstí, kde v 16 hodin začíná shromáždění Společně za Ukrajinu. Pořádají ho společně Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii, Paměť národa a Evropský kongres Ukrajinců. Všichni dohromady chceme dát veřejně najevo, že nám na Ukrajině záleží. Vystoupí spousta hostů. Mimo jiné promluví i prezident Petr Pavel.

Čtěte také

Největší ochota lidí přispívat byla na začátku války. Dá se říct, že nyní cítíte určitý pokles?

Logiku to má. Válka trvá dva roky. Hodně lidí nahlas říká, že je tím unaveno. Trošku mě to zlobí, protože když se podíváte na obrázky z fronty a podíváte se, jak to tam vypadá, tak my vůbec nemáme právo být unaveni. Tady se nic neděje. Ukrajina by měla být unavená, a přesto není. Přesto bojuje. Étos je samozřejmě jiný, než byl před dvěma lety, stejně je ale fantastické, že se každý den objevují stovky a tisíce lidí, kteří dál a dál přispívají a Ukrajinu podporují.

Kolik se za celou dobu války vybralo peněz na podporu Ukrajiny? A jaké další projekty se chystají? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související