Tisíce lidí otálejí s výměnou řidičských průkazů. Úřady rozšiřují úřední hodiny

11. říjen 2013

Pouhých 81 dní zbývá lidem na výměnu řidičských průkazů vydaných od ledna 2001 do dubna 2004. Se starým dokladem stále jezdí na 440 tisíc řidičů. Úřady se obávají, že nejvíce žadatelů o nový průkaz dorazí před koncem roku, a chystají se rozšířit úřední hodiny. Někde se přitom stojí mnohahodinové fronty už teď.

Tisíce řidičů nechávají výměnu na poslední chvíli. „Když začala první vlna, tak se o tom všude mluvilo. Ale první vlna se mě netýkala, tudíž jsem to úplně vypustila z hlavy,“ vysvětluje slečna Blanka z Prahy.

Právě v Praze zbývá vyměnit nejvíce průkazů – přes 60 tisíc. Úřady se na hrozící nával řidičů důkladně připravují, někde nabírají i nové pracovní síly.

„Postupně budeme rozšiřovat pracovní dobu, pojedeme sedm dní v týdnu. Otevřeme v pátek, sobotu, neděli odpoledne. A věřím tomu, že do konce roku to zvládneme,“ říká ředitel odboru dopravně správních činností pražského magistrátu Josef Mihalík.

Úřední hodiny rozšíří také například v Karlových Varech nebo v Brně. „Zájem o výměnu řidičských průkazů navzdory veškeré naší osvětě a propagaci není prakticky odpovídající tomu, že dokonce roku by si mělo ve městě Brně řidičský průkaz vyměnit ještě cca 20 tisíc držitelů stávajících řidičských průkazů,“ upozorňuje vedoucí odboru dopravně-správních činností Ladislav Prudil.


V Praze zbývá vyměnit zhruba 62 tisíc řidičských průkazů, v Brně 19 tisíc, Ostravě 13 tisíc, Liberci 9 tisíc a Plzni 7 tisíc. Nejméně průkazů k výměně je v malých obcích, například v Pacově na Vysočině a Králíkách na Pardubicku kolem 340, v Horažďovicích v Plzeňském kraji a Nepomuku kolem 370.

S náporem zájemců o výměnu se už teď potýká například Vsetín. Lidé čekají u přepážky až půldruhé hodiny. „Posílili jsme tým pracovníků o zkušebního komisaře, který nyní zajišťuje výdej obyčejných řidičských průkazů, a dále bylo oddělení posíleno o pracovnici na administrativní výpomoc tak, aby bylo dáno více prostoru pro samotné žádosti občanů,“ potvrzuje mluvčí Jana Čadová.

Výměna řidičských průkazů je zdarma. Kdo chce ovšem doklad do pěti dnů, zaplatí 500 korun. Přijít mohou lidé i po Novém roce. Musí ale počítat s tím, že nebudou moci od ledna usednout za volant.

„Pokud někdo nevymění řidičský průkaz do konce tohoto roku, tak jej může samozřejmě vyměnit i v následujících měsících, nicméně je potřeba si uvědomit, že už bude muset zaplatit správní poplatek ve výši 50 korun. Do konce roku je to od tohoto poplatku osvobozené. A následně řidič, který to nestihne, bude muset vynechat řízení,“ uzavírá mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Motoristům, kteří budou od ledna jezdit bez nového řidičského průkazu a chytne je policie, hrozí ve správním řízení pokuta 1500 až 2500 korun. Výměnu průkazů požadují směrnice Evropské unie.

Čtěte také

Výměna řidičského průkazu
autoři: teb , sib , krw , rv
Spustit audio