Tatínek razil teorii, že host musí pít tak dlouho, dokud všechno nevypije. Omeletky Haliny Pawlowské

19. březen 2022

V Omeletkách dnes poteče alkohol. Tedy spíše mírný potůček vína a piva a snad trochu kořaličky. Uslyšíte povídku Oldřicha Faměry Starci na chmelu. Halina Pawlowská přidá povídku Pět lahví a tři dcery a také zajímavý recept, který se hodí k alkoholu.

Můj tatínek byl nesmírně společenský, což v praxi znamenalo, že rád zval hosty. Hostil je tak, že nalil vodku a nakrájel klobásu na tenká kolečka, protože můj tatínek nikdy sám nepil, ale … málokdy byl doma sám!

Nejdelší návštěva u nás trvala šest dní

Když jsem přicházela domů, tak jsem hodila hned za dveřmi pohled na boty a podle nich jsem poznala, kdo všechno je u nás na návštěvě. Tatínek razil teorii, že jeho povinností je hostu nabídnout všechno, co má doma a povinností hosta pít tak dlouho, dokud to všechno nevypije.

Nejdelší návštěva u nás trvala asi šest dní. A skončila jen proto, že tatínek na deset minut zavřel oči. Protože náš byt zamkl, hnala babička hosty ven přes balkon na garáž, odkud seskočili na dvůr a tam jim maminka ve spěchu, než se tatíček probudí, házela jejich kabáty a boty.

Nebýt alkoholu, bylo by všechno jinak

S kamarádkou Irenou jsme zažily chvíle, které by, nebýt alkoholu, určitě dopadly jinak. Vzpomínám si, jak Irena chodila se svým svobodným bohatým šéfem, který ji vzal na služební cestu do Belgie. Měla v sobě víno a intuice jí říkala, aby mu nelezla do kapes a diářů, ale nedalo jí to. Objevila papírek: Maruška, výročí 5 let a telefonní číslo. Dostala záchvat žárlivosti.

Zavolala Marušce, řekla, co si o ní myslí, a neuklidnila se ani dalším alkoholem. Vběhla na poradu svého milého, kde zrovna probírali téma: Jak si udržet autoritu. A dala mu facku! Tvrdil, že to není jeho písmo. Irena si pak uvědomila, že je to JEJÍ písmo. Na papírek si kdysi napsala, že má jít ke kadeřnici Marušce, aby jí učesala na výroční sraz. Výsledek? Horší kadeřnictví a nová milenka milého, protože ta tak hnusně hystericky nežárlí.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.