Tajemné příběhy Bílých Karpat. Magická pouť hraničním pohořím

11. srpen 2023

Bílé Karpaty jsou hraničním pohořím oddělujícím Česko od Slovenska. Zároveň se však jedná o botanicky mimořádně rozmanitou krajinu, a to jakoby navzdory skutečnosti, že oblast je po staletí trpělivě kultivována tamějšími obyvateli. Ale snad právě díky tomu v Bílých Karpatech vzniklo nevšedně pevné sepjetí člověka s přírodou, které dalo vzniknout mnoha příběhům. Po jejich stopách se vydáme se spisovatelem a publicistou Jiřím Jilíkem. Premiéru poslouchejte on-line.

Připravili: Marcel Peterka, Jiří Jilík
Premiéra: 7. 8. 2023

Pomyslnou bránou do podhůří Bílých Karpat je památník bitvy na Luckém poli na kraji obce Dolní Němčí, a právě tam naše pouť začíná. Dostaneme se k památkám a místům, které jsou často obestřeny tajemstvím, pověstmi a tradiční lidovou slovesností, ověřitelná fakta tu prakticky neexistují nebo jsou jen těžko dohledatelná. Možná právě proto je krajina Bílých Karpat tak lákavá, záleží jen na poutníkovi, do jaké míry podlehne silnému geniu loci.

Haluzický kostelík

Cesta nás dále povede na Hluckou tvrz spjatou s postavou hejtmana Šarovce, poté se vydáme do Nivnice – pravděpodobného rodiště „učitele národů“ Jana Amose Komenského. Pak se přesuneme do Moravských Kopanic, kde budeme hledat stopy tzv. „múdrých žen“, známých zejména jako žítkovské bohyně. Pouť zakončíme na slovenské straně Bílých Karpat, kam Alois Jirásek zasadil příběh svého románu Bratrstvo.

Bílé Karpaty jsou krajinou definovanou tradicemi, ryzí podobou folklóru a lidové slovesnosti. Snad nejlépe je popsal náš průvodce spisovatel a publicista Jiří Jilík, který pohoří označil jako „kraj poezie“ – poezie v písni, vyprávění, ale i lidové magii.  

autoři: Marcel Peterka , Jiří Jilík
Spustit audio

Související