Splitský přístav zaznamenal rekord v počtu odbavených turistů

30. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Ve splitském přístavu padl rekord - za jediný den tam odbavili 60.000 turistů. Po kritické sobotě přišla na chorvatských silnicích poměrně klidná neděle. Jadran překvapily noční bouřky, v dalších dnech bude znovu teplo.

Ve Splitu včera padl nový rekord. Branami přístavu prošlo 60.000 lidí. Co se týče vplutí a vyplutí trajektu, zastavily se na čísle 270. Kromě pravidelných tras fungovaly i mimořádné linky na ostrovy Brač, Vís a Lastovo.

Nával turistů způsobil na chorvatských dálnicích kolaps. Kritický byl v tomto ohledu včerejší den, zejména kolem jedenácté dopoledne, kdy šlo u tunelu Svatý rok vidět kolonu o délce 11 kilometrů. Situaci alespoň více nekomplikovali řidiči, kteří se ve většině případů chovali disciplinovaně.

Doprava na hlavních tazích k moři se ve srovnání se sobotou a nedělním ránem a dopolednem uklidnila a stabilizovala, jediné zdržení čekalo turisty u mýtného Lučko, kde se vytvořila několikakilometrová kolona.

Kupodivu hladce projíždějí vozidla i jedním z kritických míst na dálnici A1 mezi Záhřebem a Splitem u tunelu Sveti Rok. Mírné zdržení potká ty, kteří si vybrali hraniční přechod Stara Gradiška nebo Županja, na dalších místech je situace klidná a odbavení bezproblémové.

Ceny a kurzy:

Jediná změna, kterou mohli motoristé v souvislosti s pohonnými hmotami dnes zaregistrovat, byla ta, že na jedné čerpací stanici na dálnici A1 mezi Zadarem a Splitem došel benzín. Pokud jde o ceny, ty zůstaly stejné - za litr Eurosupru 95 zaplatíte v síti INA rovných osm kuna, za litr eurodieselu dáte 7,60 kuna.

Splitská banka vám za sto českých korun nabídne 24 kuna a 82 lipa, za sto korun slovenských pak dostanete před odečtením poplatků za směnu 18 kuna a 56 lipa. Hotelové a soukromé směnárny vám nabídnou méně výhodné kursy.

Počasí:

V sobotu se ukázalo, že ani chorvatští meteorologové nejsou neomylní. Večer totiž rozhodně nebylo jasno nebo polojasno, jak tvrdili, a my doufáme, že to neodfouklo někam do Afriky třeba některého z jachtařů, kteří dali na jejich námi zprostředkovanou předpověď.

Pokud jde o pondělí, mělo by být na celém pobřeží Jadranu už jen pár mráčků, ze kterých pršet s výjimkou krátkých místních bouřek nebude, denní teplotní maxima se budou pohybovat mezi 32 a 34 stupni. Voda v moři se po včerejší bouřce trochu promíchala a dnes byla chladnější, už zítra by se ale její teplota měla zase ustálit na zhruba pětadvaceti stupních. V dalších dnech bude pak situace podobná.

Předpověď pro jachtaře počítá tentokrát pro severní část se západním, pro střední a jižní Dalmácii s východním větrem o rychlosti od 6 do 14 uzlů, na otevřeném moři a v nárazech až do 20 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 2, u Velebitského kanálu na trojce. Viditelnost očekávejte 15 až 25 kilometrů. Místy mohou přijít bouřky.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu