Rusové chtějí na Jadranu stavět luxusní hotely

26. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Rusové nakupují nemovitosti na Jadranu, chtějí stavět luxusní hotely. Na ostrově Pag pořád neteče voda, turisté předčasně odjíždějí. Počasí: na Jadranu budou stále panovat tropická vedra.

Před pár dny jsme vás informovali o tom, jak je to s možností nákupu nemovitostí na Jadranu. Tohle vysílání nejspíš poslouchají i Rusové, protože ti jsou v poslední době v oblasti trhu s nemovitostmi hodně aktivní. Ruští investoři koupili objekty v Crikvenici, kde hodlají vybudovat hotelovou síť. Dalším cílem Rusů budou podle všeho hotely v Zadaru a ve Splitu. Budoucí ruští hoteliéři budou sázet na luxus a na to, že ruští boháči si chtějí užívat - a na to je prý Chorvatsko ta pravá země.

Chorvatský tisk si všímá úspěchu domácí taneční skupiny Karma v Čechách a na Slovensku. Za momentální úspěch může aktuální deska nazvaná Avantura. Karma se tak momentálně v oblíbenosti řadí po bok Nelly Furtado, Tokio Hotel či Black Eyed Peas. Předchozí desky byly na české půdě ozdobeny platinou. V případě nového alba se očekává podobný úspěch. Populární skupinu čekají v srpnu v Čechách koncerty pod otevřeným nebem.

Dubrovník tento týden hostí 11 tisíc turistů. Nejvíc je jich z Francie, početné zastoupení mají i Anglie a Německo. Pro všechny bez rozdílu je připravena řada kulturních akcí. Za zmínku stojí třeba program s názvem Ulicemi našeho města. Do ulic i na námestí ve čtvrtek přinese zejména dubrovnické písně v podání lidových pěvců.

Na ostrově Pag jsou stále problémy se zásobováním vodou. Chorvatské úřady slíbily celou situaci napravit do úterního večera, jenže se jim to moc nepovedlo. A tak dnes předčasně ukončilo svůj pobyt na Pagu přes tři tisíce turistů, které nebavilo čekat na to, až dostanou standardní podmínky pro svou rekreaci. I sami Chorvaté tvrdí, že exodus z Pagu může nabýt v nejbližších hodinách ještě větších rozměrů.

Ceny a kurzy:

Ceny pohonných hmot se v Chorvatsku nemění, v síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,35 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, někde - především na dálnicích - i velmi výrazně.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 24,98 kuna a za 100 slovenských korun 18,54 kuna. Znovu opakujeme, že jednoznačně nejvýhodnější je platit u obchodníků platební kartou.

Počasí:

I ve čtvrtek 27. července bude na Jadranu velmi teplo, na rozdíl od středy navíc na pobřeží úplně všude i jasno, teplotní maxima se budou pohybovat mezi 33 a 35 stupni. Pohled do dlouhodobé předpovědi říká, že vedra budou trvat i dál a na rozdíl od České republiky nepřinese chorvatskému pobřeží teplotní úlevu ani víkend.

Předpověď pro jachtaře říká, že v oblasti Rovinje a Dubrovníku bude téměř bezvětří, na ostatních místech bude vát převážně jihozápadní vítr o rychlosti do 12, na otevřeném moři místy do 15 uzlů. Viditelnost na pobřeží očekávejte mezi 10 a 20 kilometry, na otevřeném moři se místy objeví opar, který sníží viditelnost na 2-4 kilometry. Moře bude většinou na stupni 1, místy na dvojce a na otevřeném moři dokonce na stupni 3.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu