Reportovat z Gazy je náročné, nezájem to ale neomlouvá. Jak vypadá práce válečného novináře?

28. březen 2024

Probíhající konflikt v Pásmu Gazy v Česku nastoluje debatu o válečné novinařině. Z jedné strany slýcháme, že utrpení civilního obyvatelstva na místě nedostává v médiích prostor, redakce se často brání argumentem, že dění v Gaze je nepřehledné a informace neověřitelné. Kudy tedy do médií informace z válečných konfliktů vlastně tečou? Co ovlivňuje jejich dostupnost? A jak vypadá práce novináře ve válečné oblasti?

Studio Radia Wave navštívil šéfredaktor reportážního webu Voxpot a válečný novinář Vojtěch Boháč. Co z jeho zkušeností ovlivňuje, jak dobře se reportér nebo reportérka na místě konfliktu dostanou k informacím? „Svou roli v tom hraje politika. Na Ukrajině se mnou všichni mluví ochotně a pouští mě na místa, kam by se jiní možná nedostali, protože Česko je velký podporovatel. V mnoha konfliktech mě chránil evropský pas. Akorát když jsem se ocitl na hranici Islámského státu, bylo mi jasné, že tam by mi spíš ublížil.“

Jan Motal, analytik médií

Jakou má novinářskou zkušenost z hranic pásma Gazy? „Byli jsme na místě docela naštvaní, protože izraelští vojáci se k nám chovali sice velmi slušně, ale de facto nám znemožnili přístup k jakémukoliv dění. V jiných konfliktech se taky přístup kvůli bezpečí omezuje. Vždycky ale převáží fakt, že je prostě důležité, aby z místa reportovali nezávislí novináři,“ vysvětluje Boháč.

Už vzniklé mediální produkci se v druhé části rozhovoru pak věnuje z pohledu etiky médií akademik Jan Motal. Omezování přístupu novinářům je podle něj v konfliktech poměrně běžné, při současné situaci v Gaze ale nabírá nezvyklých rozměrů: „V souboji se každá strana snaží co nejvíce regulovat svůj mediální obraz, to bych nikomu nevyčítal. Gaza je ale odříznutá od světa na více úrovních, a novináři a novinářky tam navíc čelí ohromnému nebezpečí. To není v pořádku,“ vysvětluje Motal.

Jak jsou boje v Gaze nebezpečné pro novináře a novinářky ve srovnání s jinými válečnými konflikty? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.