Ranní úvaha Karla Hvížďaly: Podivná smrt Evropy

28. prosinec 2017

„Svět přichází do Evropy přesně v ten moment, kdy Evropa ztratila ze zřetele, čím je.“

To napsal Angličan Douglas Murray v nové knize Podivná smrt Evropy, která byla přeložena již do několika jazyků. Někdy vychází s podtitulem: Imigrace, identita, islám.

Hned v úvodu knihy můžeme číst: „Kdyby příchozí narazili na silnou a sebevědomou kulturu, mohlo by to možná dopadnout dobře. Pakliže ale milionová vlna lidí z jiných kultur se střetne s lidmi, kteří jsou pronásledováni vlastní vinou a obklopeni unavenou a umírající kulturou, jde o něco jiného.“

Jinými slovy náš kontinent prohraje budoucnost, pokud se zbaví svého dědictví, připomíná na jiném místě Murray. Když by chtěla být Evropa světovou vlastí, musela by umět definovat sama sebe a sice tak, aby její šíře byla dost veliká pro celý svět. Pokud ale toto úsilí umdlévá, naše hodnoty ztrácí na významu a propadají se do povrchnosti.

Čtěte takéhttps://vltava.rozhlas.cz/ranni-uvaha-karla-hvizdaly-o-kulturni-krizi-6481725


Autor upozorňuje hlavně na to, že pokud evropská identita v minulosti stála na velmi specifických filozofických a historických základech právního státu, historie, filozofie a z toho vyplývající etiky, točí se dnešní identita a ideologie Evropy jen kolem respektu, tolerance a rozmanitosti.

Bohužel tato chatrná sebedefinice, které sami dost pevně všichni nevěříme, nás ještě pár let může držet nad hladinou, ale v žádném případě není schopná vykouzlit pocit sounáležitosti, kterou potřebuje každá společnost k přežití.

Do Evropy přicházeli lidé tisíce let, ale přesto evropskou kulturu měnili nepatrně. Proto, říká autor, problém nevzniká z toho, jestli změny akceptujeme, ale nastává teprve tehdy, kdy ke změnám dochází rychle a příchozích je moc, protože pak může dojít ke změně, kterou jsme sami nechtěli.

Čtěte takéhttps://vltava.rozhlas.cz/ranni-uvaha-karla-hvizdaly-cro-vltava-aktualnejsi-a-uzitecnejsi-5993589

Základní otázka, před kterou naše civilizace dnes stojí, proto zní: Jaké jsou evropské hodnoty? Teprve pokud na ni dokážeme zřetelněji odpovědět, můžeme tyto hodnoty bránit. Ale na odpovědi na tuto otázku se musí shodnout celá Evropa, protože žádný národní stát ve 21. století, jak řekl již Helmut Kohl v roce 1996, nemůže  tyto problémy sám vyřešit. Ani Velká Británie.

Strach z konce Evropy není v naší historii ničím novým, byl předpovídán již mnohokrát, nikdy ale nešlo o sebevraždu. Proto je podle Murraye naše smrt podivná. Naději snad můžeme najít jen v tom, že se odpověď na otázku evropských hodnot pokusíme co nejrychleji hledat. Snad nám to příští rok dojde, že víc než migranté evropskou civilizaci ohrožují Evropané, kteří příčiny hledají mimo sebe.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio