Psal jsem desítky dopisů týdně, vzpomíná sběratel fotbalových suvenýrů

13. září 2021

Ve své sbírce má fotbalový nadšenec Jan Zavřel nejen  fotky, podpisy, kopačky nebo dresy fotbalistů z celého světa, ale taky unikátní zápalky nebo fotbalovou hymnu nazpívanou Karlem Gottem. A co všechno je schopen pro získání svých fotbalových trofejí udělat?

Pokud vás baví fotbal, určitě jste někdy zatoužili mít doma autogram nějakého slavného hráče, vlaječku klubu, nebo dokonce podepsaný míč. Stejnou zálibu má i Jan Zavřel z Pardubic. Svému koníčku se věnuje už přes třicet let a jeho sbírka je tak opravdu velká.

Dopisy do celého světa

Ke sběratelství je dostal už v útlém dětství „Od malička mě bavil fotbal,“ vysvětluje, „Začínal jsem hrát v pěti letech. Dřív tady nebylo skoro nic. Bylo pár samolepek a vlaječek, ale už tehdy jsem začal sbírat vše, co s fotbalem souviselo.“

V dobách, kdy neexistovaly sociální sítě, musel Jan do zahraničních klubů psát prosby o suvenýry a podpisy ručně. To mu i pomohlo zlepšit angličtinu. „Psal jsem desítky dopisů týdně,“ vzpomíná.

První byl Maradona

Honza rád kupuje figurky slavných fotbalistů. Tvoří velkou část jeho sbírky. Každá má své kouzlo, ale která je ta nej? „Nejzajímavější je pro mne asi má první, kterou jsem si koupil, když mi bylo sedm let. Je to Diego Maradona, argentinská ikona. Je to figurka z roku 1989,“ popisuje s láskou.

Co dalšího byste našli v Janově sbírce? Kolik mu bere času? A jak drahé jsou takové sběratelské předměty? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související