Prázdninové toulky: V zákulisí liberecké zoo

Málokomu se poštěstí nahlédnout do kuchyně pro zvířata, nebo do míst, kam se běžný návštěvník nedostane. Jak se uklízí v pavilonu opic, na co si musí dát pozor chovatelé dravců a jak se pracuje se zvířecí psychologií, se v Zoo Liberec byla podívat moderátorka Iveta Kalátová.

Zooložka Petra Bolechová nás nechala nahlédnout do opičího menu

Když na nás šimpanz špulí pusu, není to polibek, ale zklidnění. Když cení zuby, není to smích, ale strach. Na druhou stranu, lidoopi moc dobře poznají, kdy se lidé smějí. Sami při úsměvu zuby neukazují. Zooložka Petra Bolechová, která má na starosti pavilon primátů v liberecké zoo, šimpanzí řeč skvěle ovládá. Spolu s mluvčí zoo Barbarou Tesařovou kolegyni Ivetu Kalátovou areálem provedly. Poslechněte si záznam.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.