Pěstování ovoce se nevyplácí kvůli vysokým nákladům i konkurenci. Bude české ovoce vzácným zbožím?

6. březen 2024

Čeští ovocnáři kvůli ztrátovému pěstování snižují plochu sadů, meziročně o zhruba pět až šest procent. Naopak plochy nových výsadeb se loni propadly pod 100 hektarů na nejnižší úroveň v novodobé historii českého ovocnářství.

I v Olomouckém kraji snižují někteří ovocnáři výměru svých sadů. Zatímco v roce 2000 bylo v Olomouckém kraji podle Českého statistického úřadu zhruba 1870 hektarů sadů, v roce 2020 už to bylo něco málo přes 1300 hektarů a od té doby se jejich plocha opět snížila.

Produkci ovoce postupně utlumuje například podnik Úsovsko na Šumpersku. V loňském roce zlikvidoval zhruba 40 hektarů hlavně jabloňových sadů, tedy přibližně dvacet procent výměry a letos ruší další.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Aktuálně pracovníci kácí zbytek původně padesátihektarového sadu u Mohelnické místní části Újezd. Dalších zhruba šedesát hektarů sadů podnik prodal společnosti Kofola. Podobně jsou na tom i další pěstitelé v regionu. Bezmála osm hektarů sadů teď likvidují například i v Dětkovicích na Prostějovsku.

Čím pěstitelé zmenšování sadů zdůvodňují? A co ovocné stromy nahradí? I na tyto otázky se snažila najít odpovědi zpravodajka Českého rozhlasu Jana Beránková.

O tématu v rubrice O čem se mluví hovořil také Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. Poslechněte si.

Martin Ludvík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ve středu 13. března se budeme bavit na téma dostupnost stomatologické péče v Olomouckém kraji. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio