Olomoucký kraj bude reklamovat většinu z šesti nedávno opravených silnic. Jde o úseky, které figurují v kauze údajně zmanipulovaných dopravních zakázek

1. květen 2024

Ještě neuplynuly ani dva roky, co obyvatelům Slatinek na Prostějovsku začala sloužit při výjezdu na Olomouc opravená silnice a už hrozí, že ji dělníci rozkopou znovu. Jedná se o jeden z šesti úseků, který figuruje v kauze Autostráda. 

V případu údajného ovlivňování krajských dopravních zakázek policie obvinila loni třináct lidí včetně tehdejšího náměstka hejtmana za ODS Michala Záchy. Teď vedení hejtmanství zjistilo, že většina silnic, kterých se kauza týká, je ošizených.

Nezávislá starostka Slatinek Monika Prokopová ukazuje na zhruba třísetmetrový úsek nově opravené silnice. Ten se předloni dočkal kompletní rekonstrukce. Obec pak v rámci akce financovala stavbu chodníku a opěrné zdi.  Radost z opravy ale netrvala dlouho. Po vypuknutí kauzy Autostráda loni na podzim vyšlo najevo, že právě tato zakázka je jednou z těch, na které se členové organizované skupiny měli obohatit.

„Tady se tomu říká U křížku a začíná tu ta nová rekonstruovaná silnice. Vede směrem dolů vesnicí a dole u obchodu ve vesnici je konec,“ nezávislá starostka Slatinek Monika Prokopová ukazuje na zhruba třísetmetrový úsek nově opravené silnice. Ten se předloni dočkal kompletní rekonstrukce. Obec pak v rámci akce financovala stavbu chodníku a opěrné zdi. Radost z opravy ale netrvala dlouho. Po vypuknutí kauzy Autostráda loni na podzim vyšlo najevo, že právě tato zakázka je jednou z těch, na které se členové organizované skupiny měli obohatit.

„Jednoho krásného dne mě v šest ráno vzbudila Policie České republiky, že mám přijít na úřad, já jsem si myslela, že to je nějaká lokální záležitost, ale už tam byli chlapci z NCOZ, Naběhli do kanceláře, sebrali veškerou dokumentaci k celé té stavbě a odvezli ji. Pak jsme se dozvěděli, že něco není v pořádku,“ popisuje starostka.

Olomoucký kraj nechal stav šesti silnic figurujících v kauze prověřit. Analýza podle hejtmana Josefa Suchánka z koalice Pirátů a STAN prokázala u většiny z nich nedostatky. Hejtmanství chce tyto silnice reklamovat. V jednom případě bude kraj po stavební firmě požadovat slevu z provedené zakázky, u dalších včetně právě Slatinek, bude chtít kompletní opravu a pokládku nové vozovky: „My budeme aplikovat standardní reklamační řízení, v rámci kterého ti dodatelé samozřejmě můžou zase uplatňovat své postupy, svého hledisko a své analýzy, které si budou bezpochyby dělat,“ doplňuje hejtman Josef Suchánek.

Podle starostky Slatinek Moniky Prokopové bude další rekonstrukce znamenat především komplikace pro místní obyvatele: „Je to asi jediné možné řešení, ale strašné je, že to tady zase bude zavřené, a my vlastně asi pravděpodobně na dlouhou dobu zase ztratíme možnost vyjíždět tímto směrem.“

Kromě Slatinek kraj pochybení zjistil například i v případě opravy silnice z Velké Bystřice do Mrskles a u jedné ze tří etap rekonstrukce silnice ze Slatinic na Olomouc.

Spustit audio