Obroučky na brýle z třinácti použitých baterií. K čemu je dobré recyklovat baterie?

Češi loni odevzdali do sběrných nádob zhruba 1915 tun vysloužilých baterií. Je to necelá polovina ze všech prodaných baterek. Vyplývá to z dat společnosti Ecobat, která v Česku většinu odpadních baterií sbírá. Ukazuje se, že například domácnosti třídí baterie stále více.

Na třídicí linky putují všechny použité baterie z 27 tisíc sběrných míst po republice, tedy z červených kontejnerů na elektroodpad, z obchodů, firem nebo sběrných dvorů.

Čtěte také

„Chtěl bych vyzdvihnout zejména velký nárůst sběru baterií v různých supermarketech, hypermarketech a obchodních řetězcích,“ říká ředitel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl. 

Sebrané baterie se rozdělují podle velikosti a složení, z poloviny mezi nimi stále převládají klasické tužkové a mikrotužkové baterie.

Z třídicích linek pak míří dál do takzvaných recyklačních továren. „Zhruba polovinu baterií ale musíme ke zpracování vyvážet do jiných zemí jako Polsko, Francie nebo Německo.“

Domácnosti třídí stále více, hlavně lidé z Vysočiny, Jihomoravského kraje a Prahy.

Smyslem recyklace je získat z baterií hlavně kovy. Například 13 kusů vybitých tužkových baterií poslouží na výrobu kovových brýlových obrouček.

„Zinek z běžných baterií se potom může použít třeba na výrobu pozinkovaných plechů. Potom máme třeba olovo, to z 80 procent získáme recyklací a jde zpátky do výroby nových olověných baterií,“ objasňuje Kratochvíl.

Baterie z mobilních telefonů

Čtěte také

Stále více se ale na třídicích linkách objevují i lithium-iontové baterie z mobilních telefonů, vrtaček, počítačů i elektrokol. Ty jsou na zpracování náročnější.

„Manipulace s těmito baterkami je strašně nebezpečná. Dochází k hoření, výbuchu, k uvolnění toxických plynů,“ popisuje odborník na získávání kovů Hong Vu.

Proto se tyto baterie přepravují ve speciálních kontejnerech. Při zpracování se také drtí ve speciální ochranné atmosféře, jako je dusík.

Spustit audio

Související