Nové informační centrum Magistrátu v Hradci Králové

22. červen 2006
Vaše téma

Také neradi chodíte na úřady? Velké budovy, desítky dveří a úředníci, kteří vás posílají z oddělení na oddělení? Tak to vše by mohlo v Hradci Králové zmizet díky nápadu, který chce prosadit město. Budova magistrátu by se mohla rozšířit o nové, příjemné informační centrum.

Průhledný bezbariérový prostor asi pro 15 úředníků, kteří budou k dispozici příchozím. Taková je základní myšlenka nového kontaktního místa. Tajemník úřadu Radek Baloun vysvětluje důvody investice, která se odhaduje zhruba na 60 milionů korun.

Baloun: Jedná se o přízemní prosklené zařízení nebo prostor, který by byl ve dvoře Magistrátu a ten by umožnil dvě podstatné věci. Jednou je přístup do budovy z obou stran, tedy i zezadu, kde se v této době buduje parkoviště s větší kapacitou a ten by zároveň umožnil, aby si člověk mohl v tomto prostoru vyřídit nejběžnější a nejčastější věci. Například by tam měl být poskytován dostatek informací, protože právě kvůli nim k nám přichází třetina návštěvníků. Třeba jak se má určitá věc udělat, jak se co vyřizuje, kdy jsou volné termíny na různých odděleních a podobně.

V prostoru Magistrátu by tak člověk měl získat bezprostředně po vstupu pohodlně a rychle odpovědi na všechny své dotazy. Například včetně toho, kde si nechat zaregistrovat psa, kam se obrátit v případě ztráty občanského průkazu nebo zeptat na kompetence jednotlivých odborů. Nové informační centrum je pouze záměrem, který město schválilo. Radnice v případě stavby počítá se zahájením v roce 2008 a také s podporou evropských peněz.

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu