Nízký počet nakažených v Krnově v Moravskoslezském kraji prospívá nejen cestovnímu ruchu

30. červenec 2020

Moravskoslezský kraj se stále potýká s nákazou koronavirem. Město Krnov na Bruntálsku je ale světlou výjimkou. Celý okres eviduje jen 30 pozitivně testovaných lidí. I proto tam platí mírnější opatření, ze kterých mají radost i hospodští a restauratéři.

Majitelka kavárny a bistra v centru Krnova Šárka Bolatzká sedí ve svém útulném podniku a je bez roušky. I to je rozdíl oproti jiným částem Moravskoslezského kraje.

Majitelka kavárny Šárka Bolatzká

Zákazníci sem teď chodí prakticky neustále. „Nemůžu říct, že by se vraceli, protože jsme měli otevřeno i v době koronaviru,“ popisuje.

Příznivá epidemiologická situace není podle bruntálských hygieniků žádná náhoda. Nízká čísla jsou v tomto okrese od začátku epidemie. Důvody vidí v tom, že lidé příliš necestují, a tím pádem nemají tolik kontaktů. V neposlední řadě zmiňují i jejich disciplinovanost v dodržování opatření.

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Dobrovolníci rozdali tisíce roušek

Na pravém břehu řeky Opavy je v Krnově kino Mír. A právě v této budově odvedli velkou práci zdejší dobrovolníci, kteří na jaře dokázali třeba ušít a rozdat 17 tisíc roušek.

Dobrovolník Patrik Wágner

„Manipulovali tady jsme s látkami a rouškami, které jsme pomáhali rozvážet,“ vysvětluje zakladatel facebookové skupiny Dobrovolníci z Krnova Patrik Wágner.

Takových skupin bylo po celé České republice hodně, ale asi málokterá měla takovou úspěšnost. „Stav po druhém týdnu zůstával stejný, tak nás těšilo, že se držíme v dobrých číslech,“ dodává šestadvacetiletý dobrovolník.

Nízký počet nakažených prospívá podle starostů také cestovnímu ruchu, a to nejen tady v Krnově, ale i v sousedním Bruntále.

autoři: Ondřej Vaňura , vla
Spustit audio

Související