Nepoctiví číšníci i směnárníci - takové je Česko v očích Chorvatů

26. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvaté si pochvalují letošní turistickou sezónu. Chorvatský tisk píše o špatných zkušenostech chorvatských turistů z České republiky - především se směnárnami a s číšníky. V následujících dnech se na Jadranu mírně ochladí.

Letošní sezóna se z pohledu Chorvatů zatím dá považovat za vydařenou - aspoň co do tržeb a počtu turistů. Například dubrovnické letiště si připsalo o tomto víkendu letošní rekord, když odbavilo přes šestadvacet tisíc pasažérů. Nejrušněji bylo v neděli, kdy na sedmdesát letadel přepravilo na nejjižnějším chorvatském letišti 11 131 lidí. Ke 23. srpnu prošlo terminály letiště v Dubrovníku letos 170 tisíc pasažérů.

Nestěžují si ani na ostrovech, lodní společnosti zaznamenaly patnáctiprocentní nárůst množství prodaných lístků ve srovnání s loňským rokem. I přes nárůst tržeb budou trajekty v příští sezóně dražší, ceny stoupnou v průměru o pět až sedm procent.

Turistická sezóna ještě neskončila a potrvá přinejmenším do poloviny září, ale už teď roste ve Splitu a okolí počet nezaměstnaných. List Slobodna Dalmacija uvádí, že jen ve dvousettisícovém Splitu je bez práce na jedenatřicet tisíc lidí, ve srovnání s loňským rokem jde o osmiprocentní nárůst.

Dalším necelým čtyřem tisícovkám lidí skončí za pár týdnů sezónní úvazek a budou bez práce také. Podle chorvatských úřadů ale nejde o žádná mimořádná čísla. Chorvatsko tedy má stejné problémy, jako další země - a týká se to i placení zdravotního pojištění. Například v oblasti Zadaru neplní své závazky zhruba 20 procent ze čtyřiceti tisíc klientů pojišťovny HZZO.

Mimochodem, Slobodna Dalmacija píše ve svém internetovém vydání i o zkušenostech s českými směnárnami. Ivica Pavljačevič z Beče si stěžoval, jak ho v Praze okradli - jeden den dostal ve směnárně za svých 100 eur bezmála dva a půl tisíce korun, druhý den však v téže směnárně už jen osmnáct set - a když chtěl vrátit peníze, řekl mu směnárník, že už to nejde - že už je transakce provedena.

Policie, kam si šel podvedený stěžovat, ho odkázala na Českou národní banku, ale ani ta pomoci nedokázala. Pan Pavljačevič varoval i před nepoctivostí českých číšníků. Doufejme, že čeští návštěvníci Jadranu ukazují Chorvatům lepší tvář Česka.

Nabízíme i tradiční pozvánku na koncerty a další kulturní akce. V Makarské dnes ve 21 hodin rozezní stěny katedrály sv. Marka mandolína a kytara v podání dvojice Ivana Kalebić - Stipan Popovic. V zadarském Arsenalu můžete od 21 hodiny poslouchat jazz - konkrétně Latin Jazz. Teď Vodice - na tamní Rivě vystoupí také ve 21 hodin klapa Godimenti, a ještě Dubrovník - v Atriu Knížecího dvora zahraje v 21.30 symfonický orchestr chorvatského rádia a televize. Na programu bude mimo jiné i tvorba Antonína Dvořáka.

Bankovní kurzy:
Záhřebská banka vám za 100 korun prodá 28,21 kun a za jedno euro vám dá 7,25 kun. Nepatrně výhodnější kurz pro výměnu eur na kuny má Raiffeisen bank, kde vám zase pro změnu nabídnou o 40 lipa méně za každou českou stokorunu. I dál platí, že pokud chcete nejvýhodnější kurz, měli byste se vyhnout většině soukromých směnáren.

Pohonné hmoty:
A ještě se podíváme k benzínovým pumpám. Ceny u společnosti INA, která provozuje nejrozšířenější síť čerpacích stanic a která také garantuje stejné ceny bez ohledu na umístění čerpadla, se nezměnily ani o lipa - za litr benzínu Eurosuper 95 zaplatíte 7,95 kun, nafta Eurodiesel vás bude stát 7,23 kun.

Doprava:
I dnes platí, že chorvatské dálnice a další hlavní silniční tahy jsou relativně dobře průjezdné, snad s výjimkou Jadranské magistrály, která hlásí tradičně zvýšený provoz. Bez čekání projedete jak na místech pro placení mýtného, tak na hraničních přechodech.

Počítejte jen s jednou uzávěrou - poblíž Rijeky bude v noci od 21. do 6. hodiny omezen provoz na úseku dálnice A7 u Škurinje, kde se bude pracovat na opravě povrchu. V případě, že si práce vynutí úplné uzavření dálnice, povede objízdná trasa přes Rijeku.

Počasí 27. srpna:
Předpověď počasí na noc a na zítřek tvrdí, že nad Jadranem bude převážně jasno nebo polojasno, ráno čekejte místy mlhy a ve vnitrozemí přes den bouřky. Nejnižší ranní teploty budou mezi 19 a 22 stupni, nejvyšší odpolední pak na pobřeží vystoupí na 27 až 33 stupňů.

Teplo a jasno nebo polojasno vydrží především ve středním a jižním Chorvatsku až do pátku, kdy začne přibývat oblačnosti, o víkendu pak bude zataženo s deštěm a nejvyšší denní teploty jen 21 stupňů.

Předpověď pro jachtaře: počasí na severním Jadranu ovlivní přecházející studená fronta, která se rozpadá. Očekávejte jižní nebo jihovýchodní vítr o rychlosti do 12, na otevřeném moři do 18 uzlů. Moře bude na stupni 2-3, viditelnost mezi 10 a 30 kilometry. Na severu se mohou objevit bouřky.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu