Někdy jsem hrnec na vypnuté plotýnce, jindy zase papiňák. Omeletky s Halinou Pawlowskou

13. březen 2022

Člověk si na svět přináší nejen tvar nosu, barvu očí či velikost nohy, ale také temperament. Mnozí si ale stejně pořád myslí, že lze lidskou povahu změnit. Temperamentu se budou věnovat dnešní Omeletky.

Lidská povaha není určena pouze jedním genem, ale hned celou kupou vrozených vlastností, kterým se říká genotyp, což plně dokazuje temperamentní kamarádka Haliny Pawlowské.

„Byla s manželem na dovolené v Řecku. Stáli sami na ostrohu nad mořem a pozorovali západ slunce. Obloha byla rudá, oranžová a safírově modrá. Byla to nádhera. V tom se kamarádka otočila k manželovi a zničehonic řekla: ,Jestli sem přivedeš nějakou jinou ženu, rozbiju ti hubu…!‘“

Jako papiňák

„U nás doma byla moje máma nesmírně temperamentní, můj otec byl snad ještě temperamentnější, má dcera je temperamentní, můj syn vše tají, tak ani nevím, jaký má temperament, a já – já jsem někdy jako hrnec na vypnuté plotýnce, a někdy zase vybuchnu jako papiňák,“ přiznává Halina Pawlowská.

„Tuhle jsem ale byla na kontrole u lékaře. Chvilku mi se zachmuřeným výrazem poslouchal srdce a pak řekl: ,Tak, paní Pawlowská, buď se mi porouchal stetoskop, anebo jste mrtvá!‘“

Lyže jako hranolky

„Vím o sobě, že nemám temperament, který potřebují sportovci, aby podávali výkony. Možná ale na to šli mí rodiče úplně špatně. Tuhle jsem totiž viděla mladého tatínka, jehož přístup by mě asi býval oslovil.

„Na malém svážku na horách před chalupou učil asi čtyřletého prcka lyžovat. A vysvětloval mu to takhle. ,Když chceš jet pomaloučku, tak dáš lyže od sebe a uděláš z nich takový jakoby dílek pizzy. A když budeš chtít zrychlit, tak dáš lyže zase rovně k sobě jako dvě smažené hranolky.‘“

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchačky Šárky Kubelkové To nevymyslíš i text Haliny Pawlowské O taktní Irence. Halina Pawlowská přidá recept na polévku z červené řepy s křenem.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.