Největší hity letem světem. Poslechněte si aktuální světové jedničky

1. duben 2021

Hitem týdne No.1 je v našem rádiu aktuálně Slovák Matej Smutný s novinkou Fairytale. A jak to vypadá v největších světových hitparádách?

U našich sousedů v Rakousku, Německu, ale třeba také ve Velké Británii vede na první pozici námořnický popěvek – singl Wellerman od Nathana Evanse. Námořnické popěvky, tedy Sea Shanty, jsou písně, které si původně zpívali námořníci při těžké práci na moři. Skot Nathan Evans nahrál svou verzi novozélandské balady Wellerman, se kterou se na síti TikTok strhla lavina zájmu o tento žánr. Vznikl dokonce i hastag #ShantyTok, pod který tvůrci nahrávají originální zpěvné a rytmické verze svých oblíbených písní.

V USA v renomované hitparádě časopisu Billboard Hot 100 vede rapperka z Bronxu Cardi B. Ve své kariéře má už čtvrtý americký hit číslo 1, tentokrát s novinkou Up.

Billboard již několik měsíců vydává i světový žebříček nazvaný Billboard Global 200, ve kterém je jedničkou rodačka z novozélandského Aucklandu a členka jihokorejské dívčí kapely Blackpink 24letá Rosé. Ta se vyšplhala z nuly až na vrchol se sólovým debutovým singlem On The Ground. Ten posbíral na YouTube během 14 dní 125 milionů zhlédnutí.

Australané zase mají aktuálně nejraději oxfordskou kapelu Glass Animals se singlem Heat Waves.

A u nás doma?

Jedničkou hitparády Rádio Top 100 od IFPI a aktuálně nejhranější písničkou v českých rádiích je hit skupiny Mirai – I přes to všechno. O písni si původně nikdo z kapely nemyslel, že by se měla stát singlem. Reakce fanoušků a narůstající počet zhlédnutí na YouTube je však přesvědčil o opaku.

A ve druhé hitparádě IFPI, kterou je žebříček Singles Digital, je nejúspěšnější singl z Austrálie od rappera Masked Wolf. Ten právě slaví úspěchy se životním singlem Astronaut In The Ocean.

autor: Petr Jungmann
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.