Nejdelší hmyz na světě

17. říjen 2008

Odborníci z britského Muzea dějin přírody potvrdili, že hmyzím rekordmanem v délce těla je nový druh strašilky z ostrova Borneo.

Nejdelší hmyz na světě je vědcům známý podle pouhých tří exemplářů. Patří mezi takzvané strašilky - hmyz, který se podobá větvičkám nebo listům - a dostal jméno Phobaeticus chani. Druhové jméno vzniklo podle objevitele nového hmyzího druhu, kterým je amatérský přírodovědec Datuk Chan Chew Lun. Ten získal první a zároveň nejdelší exemplář od domorodého lovce ze státu Sabah na Borneu a věnoval jej britskému muzeu. Rekordní samička je dlouhá 56,7 centimetru, z čehož na tělo připadá 35,7 centimetru - zbytek tvoří dlouhé a tenké nohy.

Strašilka tak podle zprávy muzea o pouhý jeden centimetr překonala předchozí hmyzí rekordmany - rovněž strašilky druhů Phobaeticus serratipes, který žije v Indonésii a Malajsii a Phobaeticus kirbyi z Bornea. O životě gigantické strašilky existuje jen málo informací. Unikátní jsou její vajíčka, která jsou opatřena křidélky podobně jako semena některých rostlin a stejně jako ona využívají ke svému rozšiřování vítr.

Video se záběry různých druhů strašilek včetně nově objeveného nejdelšího druhu najdete na stránkách Muzea dějin přírody.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.