Následky zábavní pyrotechniky: Po výbušných poraněních jsme odkázáni na nejhrubší chirurgii – zachraňujeme to, co přežije

30. prosinec 2019

Mít službu na Silvestra znamená pro řadu profesí hodně dřiny. Třeba hasiči museli loni vyjet ke skoro 180 požárům. V nemocnici zas lékaři pravidelně přijímají přiotrávené děti alkoholem – za jednoho malého pacienta z jižní Moravy musel před rokem nějaký čas dokonce dýchat přístroj. Plastičtí chirurgové zachraňují ruce a prsty, ovšem kombinace spálenin a střelného poranění patří k nejhorším. Strach o ruku navíc znásobuje bolest, myslí si chirurg Jakub Miletín.

Nacházíme se v operačním traktu v šestém patře kliniky plastické chirurgie v Praze na Vinohradech. S chirurgem Jakubem Miletínem míříme na jeden ze sálů, kde se operují zranění ruky.

Ukazuje mi vybavení traumatologického centra: stůl, lampy, nůžky, pinzety, frézky, pilky, vrtáčky... „Ocelový drát používáme asi nejčastěji u těžce zdevastovaných rukou,“ popisuje doktor. Obzvláště zranění po pyrotechnice jsou podle něj jen obtížně řešitelná. „Na výbušné poranění nejde použít velkou část repertoáru rekonstrukčních a záchovných výkonů. V tu chvíli jsme odkázáni na tu nejhrubší chirurgii, to znamená zachránit to, co jednoznačně přežije.“

Klidně bych si s tím hrál ale pět hodin, kdyby byla šance na lepší výsledek.

„Musím říct, že pacienti z loňského Silvestra za mnou pořád chodí a jejich léčba pořád pokračuje. Pořád mají následné úkony, abychom dokázali obnovit alespoň základní funkci ruky,“ říká Miletín. Jen za loňský Silvestr přitom sanitky přivezly na jeho oddělení vinohradské nemocnice desítky lidí.

Nenaklánět se

Vzpomíná na nucenou amputaci, ale také na jedno poranění obličeje. „Šlo o pacienta, který používal baterii, tedy ohňostroj v krabici. On ho odpálil a protože se mu zdálo, že se dlouho nic neděje, tak se šel podívat, co se děje. V tu chvíli ten ohňostroj spustil jemu přímo do obličeje, raketa mu prostřelila tvář,“ popisuje.

Jak dlouho trvá jedna operace? „Pokud se bavíme o zdevastované ruce, která ale má prsty, tak to trvá okolo hodiny a půl. Klidně bych si s tím hrál ale pět hodin, kdyby byla šance, že udělám lepší výsledek,“ dodává.

V posledním dílu seriálu o pyrotechnice, který vyjde 31. prosince dvacet minut před devátou ranní, se vrátíme k příběhu z minulého roku o mladém muži, kterého římská svíce připravila o část prstů.

„Úrazy výbušninami jsou velice bolestivé,“ připomíná chirurg. „Všichni mají bolesti a všichni mají strach, protože neví, jak jejich ruka dopadne. Ten strach se k bolesti přičítá a znásobuje ji.“

Spustit audio