Na Třinecku ráno naměřili -17 stupňů Celsia. Mrazivý má být celý víkend

25. leden 2014

Sobotní noc a ráno přinesly slibované mrazy. Teploty se pohybovaly mezi -1 až-17 stupni Celsia. Nejchladněji bylo na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Na Javorovém vrchu u Třince teplota klesla na -17 stupňů, na Sněžce v Krkonoších naměřili-14 stupňů Celsia. O něco tepleji bylo na jihozápadě Čech, kde se teplota držela okolo nuly.

Mrznout má celý den. Meteorologové slibují denní maxima mezi -6 až -2 stupni, na severovýchodě -9 stupňů. Na horách v 1000 metrech rtuť teploměru ukáže až -13 stupňů, na Šumavě a v Krušných horách většinou -6 stupňů Celsia.

Sobota bude většinou zatažená, jen přechodně se obloha protrhá na polojasno. Neděle má být oblačná a polojasná s občasných sněžením.

„Nejnižší teploty klesnou k -10 až -14 stupňům Celsia, při zmenšené oblačnosti zejména na severovýchodě Moravy a ve Slezsku až k -17 stupňům. Naopak na jihozápadě Čech opět očekáváme trochu teplejší hodnoty, kolem -7 stupňů,“ uvádí meteorolog Jaroslav Rosa nedělní hodnoty.

Řidiči by měli být na severu Moravy opatrní, na některých výše položených místech Bruntálska a Frýdecko-Místecka leží ujetá vrstva sněhu.

Podle hasičů by si lidé měli dát pozor i při topení v kamnech, požáry sazí jsou v tomto počasí velmi časté. Lidé topí dlouho a intenzivně a v nevyčištěných kamnech a komínech mohou saze začít hořet.

Mrazy si pochvalují energetici. Preventivně kontrolují dráty, ale zatím nic vážného řešit nemuseli.

„Horší by bylo, kdyby se mrazy pohybovaly od nuly do -3 stupňů, protože by se nám mohla tvořit námraza. V kombinaci se silným větrem by pak mohla způsobit třeba přetržení drátů nebo pád nějakého sloupu,“ vysvětluje Jaroslav Jurča z ČEZu.

Začátkem příštího týdne už by měly extrémní mrazy polevit. Pondělní nejnižší ranní teploty by se podle meteorologa Rosy měly pohybovat v rozmezí od -8 do -12 stupňů, na jihozápadě to bude okolo -5 stupňů.

autoři: ada , dkf
Spustit audio