Na koloběžce ulicemi města: Pravidla silničního platí pro každého. Jaká to jsou?

16. červen 2021
Zprávy

Ve městech můžete stále častěji potkat lidi na koloběžkách nebo elektrických koloběžkách. Možná jste dokonce tento dopravní prostředek už sami vyzkoušeli. Víte ale, jaká pravidla pro platí pro jejich provoz?

Čtěte také

Eletrokoloběžky si od letošního roku můžete vypůjčit také v Liberci. Krajská policie ale upozorňuje, že pro jízdu na nich platí přesná pravidla. Nejdůležitější pravidlo, na které policie upozorňuje, je to, že na koloběžkách a elektrokoloběžkách můžeme jezdit jen na silnicích, cyklostezkách nebo ve vyhrazených cyklopruzích na okrajích cest. Je zakázané jezdit s nimi po chodníku. Na něm je můžeme pouze vést, výjimku mají děti do deseti let. Další pravidla jsou stejná nebo podobná těm, která platí pro jízdu na kole. Na silnici musíme jezdit na pravé straně jízdního pruhu a dva jezdci na koloběžkách nesmějí jezdit vedle sebe, ale jen za sebou.

Řidičský průkaz není pro řízení koloběžky nebo elektrokoloběžky nutný, pokud stroj nejezdí rychleji než 25 kilometrů v hodině a nemá výkon vyšší než 250 wattů. V takovém případě pro ni platí stejná pravidla jako pro jízdní kola a průkaz nepotřebujeme. Pokud by měla výkon vyšší a jezdila rychleji, bere ji vyhláška jako motocykl.

Jak ve městě parkovat sdílenou koloběžku

V krajském Liberci záleží na konkrétní části města. Na tom se před časem dohodlo vedení radnice s firmou, která v Liberci elektrokoloběžky provozuje. „V zóně památkové ochrany a v zóně zvýšené ochrany, tedy v bližším centru města, mohou lidé parkovat koloběžky u cyklostojanů. V ostatních částech města mohou lidé parkovat libovolně, ale vždy tak, aby na chodnících zůstal bezpečný průchod,“ popsal už dříve náměstek primátora Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj. Pokud tedy na chodníku mimo historické centrum uvidíme odstavenou koloběžku, která ale jinak průchodu a průjezdu nebrání, je to v pořádku.

Pro jízdu na koloběžkách platí a jsou stejná pravidla týkající se věku jako při jízdě na kole. To znamená, že děti a lidé do 18 let musejí používat ochrannou přilbu, děti do deseti let bez doprovodu starších samozřejmě nesmějí jezdit po silnici. Samy můžou na koloběžkách jen na vyhrazené cyklostezky.

Spustit audio

Související