Na horách je sněhu stále dost, Jizerská magistrála už ale skončila s úpravou tras. Nastupují lesníci

8. duben 2021 12:49

V Jizerských horách skončila tento týden úprava běžeckých stop. Důvody i letošní sezónu shrnula redaktorka Jana Švecová. A přidala i informaci o tom, jak přispět na údržbu tratí.

Čtěte také

Důvodem, proč obecně prospěšná společnost Jizerská přestala upravovat běžecké tratě, jsou lesní práce. Lesy České republiky s nimi už začaly v okolí Černé Nisy a chystají se také na Jizerku. Společnost Jizerská o.p.s. upravuje pro běžkaře z velké části právě cesty ve správě Lesů České republiky, a tak i když jsou sněhové podmínky letos mimořádné, musí to její vedení respektovat. Ředitel společnosti a nezávislý místostarosta Bedřichova Martin Kunc navíc upozornil, že původní dohoda s lesáky platila jen do konce března. Oceňuje proto, že mohli s úpravami stop pokračovat ještě alespoň o Velikonocích, a připomíná, že s rolbami mohli na sklonku minulého roku také začít jezdit o něco dřív, než bývá obvyklé. 

Běžkařů letos přibylo

Letošní zima v Jizerkách běžkařům přála

Vzhledem k tomu, že běžky byly téměř jediným povoleným zimním sportem, správci Jizerské magistrály si na návštěvnost stop nemohou stěžovat. V průměru tam během sezóny zavítá přes 600 000 lyžařů. Letos, kdy lidé nemohli na sjezdovky, jich ještě přibylo. A bylo by to zřejmě i víc, kdyby do Bedřichova mohli také běžkaři z Liberci. Přibylo ale běžkařů z Frýdlantska, protože se letos mohly díky sněhu upravovat i tratě v okolí Nového Města pod Smrkem.

Jizerská magistrála má na úpravu zhruba 250 kilometrů běžeckých stop od rozhraní Krkonoš, přes centrální část až po Smědavu jen 4 rolby a 5 zaměstnanců. Pomáhají ale také dobrovolníci a brigádníci. Tahle hrstka lidí se stará o to, aby si lidé užili běžkování na upravených stopách zdarma. Lidé z Jizerské magistrály proto doufají, že návštěvníci stop budou i nadále přispívat na jejich práci alespoň dobrovolnými příspěvky.

autoři: Jana Švecová , reČRoL , sas
Spustit audio

Související