Na Eurovizi 2024 vyšle Česko zpěvačku Aiko. Fanoušci vybrali v online hlasování její píseň Pedestal

13. prosinec 2023 11:21

Česko bude v květnu na hudební soutěži Eurovize ve švédském Malmö reprezentovat zpěvačka Aiko. V online hlasování národního kola fanoušky zaujala svou písní Pedestal.

„Když jsem tu píseň psala, cítila jsem se hrozně naštvaná. Možná to znáte, když vám do sebe některé věci zapadnou a řeknete si, že se vlastně dostatečně nedoceňujete. A právě z toho vzešel tento song,“ popisuje vznik písně Pedestal.

Čtěte také

Alena Shirmanova se narodila v Moskvě, vyrůstala ale v Česku a v současné době žije v Londýně. Na tuzemské hudební scéně se o ní začalo mluvit mimo jiné díky její účasti v talentové soutěži Superstar, které se zúčastnila v roce 2018.

Debutové EP vydala Aiko před pěti lety, první plnohodnotné album Expiration Date před třemi lety. Letos v říjnu pak přišla s deskou Fortune's Child, na které je i vítězná skladba Pedestal.

Zpěvačka také v roce 2022 vyhrála soutěž Czeching Českého rozhlasu, která podporuje nadějné kapely v jejich snaze prorazit na zahraniční pódia, ale především do evropského éteru a k posluchačům evropských rádií. A zapsala se do historie jako první česká umělkyně, která ozdobila newyorské Times Square.

Aiko a její tým má teď necelý půl rok na to, aby své vystoupení upravila pro velkou stage, na které ji v květnu budou sledovat desítky milionů televizních diváků.

V národním kole Eurovize letos hlasoval rekordní počet fanoušků. Vybírat mohli i mezi zpěvačkami Lenny, Giannou Lei a Elly, ale také skupinou MYDY a zpěváky Tomem Seanem a Tomasem Robinem.

autor: Jiří Štefl
Spustit audio

Související