Mladý Čech byl pokutován za marihuanu

2. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Rabac hostí o víkendu velkolepý taneční festival. V Dubrovniku muselo nouzově přistát další letadlo. Chorvatští celníci pokutovali Čecha za držení marihuany.

Dýdžejové z Chorvatska, Spojených států amerických, Itálie a Slovinska spojí své síly. Důvodem je Rabac Summer festival. Velkolepá akce, největší svého druhu v Chorvatsku, se chystá už na tento víkend do Rabacu. Vše vypukne v pátek 4. 8. v devět večer v rytmu techna na pláži Golubiera (11 euro). V sobotu se koná techno a house párty na hlavní pláži Girandela (35 euro), v neděli se uskuteční velkolepá after party (3 eura). Doprovodným programem celé přehlídky bude disco 80. a 90. let. Lístky se prodávají v předprodeji, k sehnání budou i na místě. Více na www.rabacfestival.com.

V Dubrovníku muselo nouzově přistát další letadlo. Tentokrát šlo o stroj dubrovnických aerolinek, který včera letěl z Tel Avivu. Důvodem přistání byla protektorovaná vrstva pneumatiky, která odlétla do prostoru motoru. Příčinou odpadnutí gumy byla opotřebovanost materiálu. I tato událost se obešla bez zranění. Už včera jsme vám říkali o nouzovém přistání Airbusu společnosti British Airways. V jejich případě šlo o prasklé sklo.

Na chorvatské státní hranici Gorišan směrem od Maďarska včera zadrželi 24letého Čecha. Po prohledání batohu u něj našli půl gramu marihuany. Podle tvrzení muže sloužila droga pro vlastní potřebu. Čech musí zaplatit pokutu ve výši 700 kuna.

Ceny a kurzy

Ani dnes jedna z cenově nejpřijatelnějších sítí čerpacích stanic v Chorvatsku INA nezměnila ceny nejprodávanějších pohonných hmot - za litr Eurosuperu 95 zaplatíte rovných 8 kuna, za eurodiesel dáte 7 kuna a 60 lipa.

Dnešní pohled do kursovního lístku Splitské banky říká, že za sto českých korun dostanete 24 kuna a 83 lipa, za slovenskou stokorunu můžete čekat 18,57. Výhodnější kursy dostanete při platbě kartou přímo u obchodníka.

Doprava

Dopravu v severní části Chorvatska na mnoha místech komplikuje silný vítr, ve střední a severozápadní části země navíc prší a silnice jsou mokré. Chorvatský autoklub nehlásí žádné větší potíže, provoz je na většině komunikací plynulý a kolony se budou do pozdních hodin tvořit pouze na příjezdových komunikacích k moři - a to jen na několika místech.

Hraniční přechody hlásí mírně zvýšený provoz, ale všechny odbavují osobní vozidla bez čekání. Kamióny musí počítat se zdržením na výjezdu na přechodu Bregana.

Počasí

Chorvatští meteorologové stále tvrdí, že se bude ochlazovat, i když dnes už vypadá dlouhodobá předpověď trochu jinak než včera a nejchladnějším dnem týdne by s 22 stupni přes den a 14 v noci neměl být čtvrtek, ale až sobota. Pohled na předpovědní mapky v chorvatském denním tisku je ale daleko optimističtější, například podle deníku Slobodna Dalmacia by měla třicetistupňová vedra přetrvat po celý příští týden.

Ve čtvrtek 3. srpna by podle konkrétní předpovědi mělo být na většině území pobřeží Jadranu zataženo s deštěm, na severu a ve střední Dalmácii s bouřkami. Noční teploty se budou pohybovat od 19 do 23 stupňů, přes den bude na Istrii 25, ve střední a jižní Dalmácii ještě 30 stupňů.

Na studenou frontu, která se blíží od severozápadu, upozorňuje předpověď i jachtaře. Těm bude po většinu času vát do plachet severovýchodní až východní vítr, jen v oblasti Palagruži očekávejte vítr severozápadní, a to o rychlosti mezi 8 - 18, místy i okolo 20 uzlů. Moře bude většinou na stupni 2, na otevřeném moři na trojce. Viditelnost očekávejte od 10 do 20 kilometrů, u Splitu až třicet kilometrů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu