Mimořádná opatření vyhlášená v souvislosti s metanolovou aférou končí

31. říjen 2013

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo omezení pro prodej a nalévání tvrdého alkoholu. Mimořádná opatření vyhlásilo koncem loňského září kvůli metanolové aféře, aby zmírnilo prohibici na tvrdý alkohol. Ode dneška tedy mohou obchodníci prodávat i ten vyrobený v roce 2012.

Výroba a distribuce lihovin jsou teď podle ministerstva pod kontrolou. Veškerý tvrdý alkohol musí mít ze zákona kolek a takzvaný rodný list dokládající původ lihu.

Resort nicméně znovu varoval před konzumací alkoholu neznámého původu. „Je potřeba, pokud piji alkohol, pít ten, který je řádně označen a není kupován nebo poskytován z nějakého podezřelého zdroje. Toto varování tady pořád je, protože stále někde na trhu v České republice určité množství může být,“ upozornila Jarmila Rážová z ministerstva.

Boj proti černému trhu

Po požití kontaminovaného alkoholu zemřelo celkem 47 osob, více než 130 dalších skončilo s různým stupněm otravy v nemocnici. V některých případech mají doživotní následky.

Kontroly lihovin se od té doby značně zpřísnily. Obchodníci i výrobci musí povinně skládat kauci. Menší firmy půl milionu, větší milionů pět. Alkohol se také smí prodávat nejvýše v lahvi o objemu jeden litr, doteď se přitom dala sehnat i šestilitrová balení.

Obchodníci s alkoholem si zároveň musí do 17. dubna vyřídit koncesi na živnostenském úřadě. Nová povinnost má pomoci v boji proti černému trhu.

Mimořádným opatřením ministerstvo zakazovalo nabízení a prodej lihovin o obsahu etanolu nejméně 20 procent, včetně tuzemáku a konzumního lihu, které byly vyrobeny po 31. prosinci 2011.

autoři: teb , krw , Zuzana Petráňová
Spustit audio