Mimoň chce vyšší daní z nemovitosti odradit podnikatele od přihlašování sídla firmy do jiných měst

2. říjen 2023 12:37

Od roku 2024 zůstane pro společnosti se sídlem v Mimoni stávající sazba daně z nemovitosti s indexem 3. Ostatní budou platit nejvyšší zákonnou sazbu, uvedl to starosta města Petr Král z hnutí ANO.

Čtěte také

Mimoňská radnice chce přimět tamní podniky, aby ve městě přihlásily sídlo firmy. Využít k tomu chce výrazně vyšší daň z nemovitosti pro podnikatele, kteří ve městě sice působí, oficiální sídlo ale mají jinde.

Aktuálně (říjen 2023) platí majitelé průmyslových objektů základní daň vynásobenou koeficientem 3. Od 1. ledna 2024 bude pro subjekty se sídlem jinde než v Mimoni koeficient maximální, tedy 5. Každý objekt je jinak velký, ale pro příklad, majitel nemovitosti, který platí daň 10 tisíc korun, dostane v roce 2024 složenku na víc než 16 a půl tisíce.

Podle starosty Petra Krále z hnutí ANO jde městu o princip. Z podniků registrovaných v jiných městech, typicky v Praze, jdou zjednodušeně řečeno podíly z ostatních daní právě hlavnímu městu. A to starostovi připadá nefér, vzhledem třeba k tomu, že firmy ve skutečnosti využívají hlavně infrastrukturu a různé služby města Mimoně.

Podobný „motivační“ systém už funguje i v jiných městech. Průkopníkem selektivního zvyšování daně pro podniky byla obec Řepov na Mladoboleslavsku. Navýšila koeficient na maximální možnou výši pro průmyslové areály už pro rok 2023, Ministerstvo vnitra ale platnost vyhlášky pozastavilo.

Obec se následně obrátila na Ústavní soud, který v červenci 2023 zamítl návrh na zrušení této vyhlášky, čímž její platnost potvrdil. Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček k tomu uvedl, že pokud by nějaký subjekt měl pocit, že obec svého postavení zneužívá, může se individuálně bránit správní žalobou. Příslušný soud vždy musí jako předběžnou otázku posoudit i to, zda taková vyhláška není protizákonná, nebo dokonce protiústavní.

Koeficient daně z nemovitosti chtělo pro vybrané lokality zvýšit také vedení Liberce. Na programu jednání zastupitelstva v posledním zářijovém týdnu byl bod, který navyšoval index daně z 2 na 4 pro vybrané pozemky, kde stojí zejména velké průmyslové areály, nebo obchodní centra. Šlo o celkem 35 lokalit v různých částech města.

V srpnu Liberci Ministerstvo vnitra doručilo přípis, že návrh vyhlášky není v rozporu se zákonem. Nakonec ale vedení magistrátu návrh z jednání stáhlo s tím, že pro něj nebyla dostatečná podpora. Protože případné změny vyhlášek nejen v této oblasti musí podle zákona vejít v platnost vždy do 1. října předcházejícího roku, v roce 2024 zůstane v Liberci daň z nemovitosti pro všechny na stejné úrovni, jako doposud.

Spustit audio

Související