Město Česká Lípa založí vlastní technické služby. Jejich podobu zastupitelé ještě projednají

21. březen 2024 15:05

Údržbu komunikací, úklid nebo sekání zeleně by v České Lípě měly postupně zajišťovat vlastní technické služby města. Ve středu 20. března to schválili zastupitelé. Zhruba hodinu diskutovali i o jejich budoucí podobě.

Čtěte také

Radnice města Česká Lípa už nechce platit za údržbu veřejných prostranství soukromým firmám. Založí si proto vlastní organizaci, která sekání zeleně, údržbu chodníků a silnic i další technické záležitosti zajistí. Rozhodli o tom zastupitelé města.

Vedení radnice i většina zastupitelů založení technických služeb chtějí, jasno ale ještě není ohledně konkrétní právní formy. Někteří zastupitelé se doptávali, zda by to mohla být příspěvková organizace, nebo podobný útvar radnice.

Starostka Jitka Volfová z hnutí ANO to zcela nevylučuje, ale jedním dechem upozorňuje, že by náklady byly vyšší o daň z přidané hodnoty. To by podle odhadů vedení města znamenalo přes 20 milionů korun navrch právě na DPH. Lepší tak bude forma obchodní společnosti, pravděpodobně společnost s ručením omezeným, která si může DPH odečíst.

Souhrn rámcových smluv s různými dodavateli, tedy to, co lze ročně maximálně utratit, byl před pěti lety pod 50 miliony korun. Od roku 2023 je to přes 75 milionů. V prvním roce by provoz vlastních technických služeb podle rozvahy předložené vedením města stál 55 milionů. V následujících letech je zohledněný každoroční, přibližně pětiprocentní nárůst.

Na druhou stranu, jen založení firmy, včetně nákupu všech potřebných strojů, vybavení a stavebních úprav městských budov, by radnici stálo asi 120 milionů korun. A sekačky a další stroje nevydrží neomezeně dlouho. Jinými slovy, je možné, že ta úspora nebude tak výrazná. Vedení města ale tvrdí, že velkým přínosem bude operativnost, kdy se firma a její lidé budou 100% soustředit jen a pouze na Českou Lípu.

Co všechno mají mít nové technické služby na starosti

Podle starostky Jitky Volfové by se mělo začít sekáním trávníků. Kdy to bude a jaký je další harmonogram, zatím není jisté. Stejně jako konkrétní právní formu a financování, to budou radní a zastupitelé ještě probírat na následujících jednáních.

Podle předložené studie je v plánu úklid a údržba městského majetku včetně zastávek, laviček a silnic a chodníků. Možné je prý i postupné rozšíření například o příspěvkové organizace, kam patří i školy.

Spustit audio

Související