Merethe Lindstromová: Ruce už má staré

27. listopad 2017

Povídka norské autorky on-line k poslechu do neděle 3. prosince 2017.

ruce, stáří, hůl

Norská spisovatelka Merethe Lindstromová (1963) je autorkou několika povídkových sbírek, románů a knížek pro děti. V roce 2008 byla nominována na Severskou cenu za literaturu. V češtině vyšla v roce 2014 sbírka Hosté, rozhlasově uváděná povídka Ruce už má staré je součástí antologie Se světem nepohneš, která je výsledkem práce překladatelského semináře na FF UK Praha. 

Svým barvitým psychologickým vykreslením postav a prostředí (a to navzdory – nebo snad díky – úspornému stylu vyprávění) autorka v povídkách proniká hluboko do duše moderního člověka a odhaluje kořeny váznoucí komunikace, generačních problémů a nedorozumění či pocitů neuspokojené touhy.

V textu Ruce už má staré se před námi odvíjí životní příběh ženy, která pozoruje ruce svého otce a současně se vrací v myšlenkách do dětství. Tušíme, ba jsme si jisti, že bylo neradostné, bolavé, až fyzická bolest totiž čiší z každého slova.

Pustit se břehu a zestárnout s Vltavou

Staří lidé

Od pondělí 27. listopadu se zapojujeme do rozhlasového tematického Týdne stáří. Všechny stanice Českého rozhlasu – každá podle svého – se budou zabývat stářím jako životní etapou i společenským statutem. Nám přísluší věnovat se tématu stáří jako východisku umělecké tvorby, jako kulturnímu fenoménu. Čeká nás něha i naděje, hravost i nadsázka a vyhýbat se nebudeme ani bolesti.

Účinkuje: Apolena Veldová

Překlad: Martina Vacková
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2011.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.