Manželé z Česka si splnili sen. Otevřeli observatoř ve švýcarské vesničce Lü

Už 40 let zapisuje UNESCO na seznam kulturního a přírodního dědictví nejcennější památky světa. Švýcarský kanton Graubünden na něm zastupují Rhétská dráha, tektonická oblast Sardona a benediktinský klášter Müstair. V Graubündenu také najdete jediný švýcarský národní park, který UNESCO zařadilo na seznam biosférických rezervací.

V typickém alpském údolí Val Müstair se ve výšce 1935 metrů nad mořem tiskne ke svahu nenápadná vesnička s názvem Lü. Žije v ní šest desítek lidí a mezi nimi také dva Češi – manželé Jitka a Václav Ouředníkovi.

Tito čeští vědci se původně věnovali studiu mozku a působili dlouhá léta na univerzitách v USA. Poté se vrátili do Evropy a dosavadního koníčka povýšili na profesi.

Změna to prý nebyla nijak zásadní, jen vyměnili malé mikroskopy za velké dalekohledy. V Lü totiž vybudovali vlastní astronomickou observatoř, kde se potkávají se stejně zapálenými nadšenci noční oblohy.

Václav Ouředník během nočního pozorování

Vážit si tmavého nebe

Místo pro observatoř našli už v Americe pomocí internetových map z družic. „Viděli jsme na nich také terasu, kde teď stojíme. Jsme v rétorománském kantonu a název Lü je v rétorománštině odvozený od luxu, což znamená světlo,“ vysvětluje Jitka Ouředníková.

„I proto jsme se rozhodli, že se tu usadíme. V té době se připravovala první biosférická rezervace. Dokázali jsme ostatní nadchnout, a tak jsme centrum otevřeli už po dvou letech,“ dodává.

„Poloha je jedinečná nejen svou výškou, ale také odlehlostí a kvalitou nebe. Chceme upozorňovat na světelné znečištění, kterého přibývá. Lidé by si měli vážit tmavého nebe, aby děti věděly, co je Mléčná dráha,“ zdůrazňuje Václav Ouředník.

V observatoři vidí spokojenost lidí

Amatérští zájemci si v jejich astronomickém centru rozšiřují své znalosti o vesmíru, zkoumají ho a fotografují. K dispozici mají tři bílé hvězdářské kopule vybavené robotickými teleskopy. „Souhvězdí si najde sám, teď si tam najede,“ ukazuje zařízení Václav Ouředník. „Vyměníme objektiv. Pro pozorování hvězd potřebuji něco, co víc zvětšuje. Vezmu si tedy jiný okulár,“ nastiňuje.

„Jak jasné! To je neuvěřitelné!“ obdivuje pohled na hvězdy jeden z návštěvníků, kteří do Lü přijíždějí z celého světa. Když je obloha zatažená, poznávají okolní přírodu.

Vesnice Lü patří do rétorománského kantonu

„Nejprve jsem nevěděl, jestli mám studovat astronomii, nebo neurovědy, čili se mi tu vlastně splnil sen,“ uznává Václav Ouředník. „Ve vědě se mi pracovalo pěkně, ale člověk musí svou práci publikovat a výsledky obhájit, což může trvat desetiletí. Tady hned po kurzu vidíte, jestli lidé byli spokojení,“ dodává, když hodinu po půlnoci zavírá hvězdářskou kopuli.

autor: Jaroslav Skalický
Spustit audio

Související