Lipová nebo jírovcová alej ve městě? Zapomeňte na minulost, málokteré druhy stromů v současných městech přežijí

9. prosinec 2023

Stromy ve městech vnímáme spíš jako dekorativní prvky, a přitom bychom se bez nich dnes neobešli. V létě ochlazují a zvlhčují rozpálené ulice, čistí vzduch a poskytují stín, v zimě se stávají bariérami proti větru a sněhu.

Stromy ve městech ale mají velmi těžký život – v zimě musí vydržet zasolování komunikací a chodníků, v létě vedro bez pravidelné zálivky, minimum prostoru pro kořenový systém, permanentní prořezávání kvůli výhledům z oken i na dopravní značení, nemluvě o exhalacích, prachu a hluku z dopravy.

Alexandra Koutná

Existuje čím dál méně druhů stromů, které ve městech dokážou přežít a dorůst do dospělosti.

Hrozí, že stromy z našich měst postupně zmizí? Které druhy dokážou těžké městské podmínky zvládnout i dnes? A jak se liší přístup k městské zeleni v našich velkoměstech a zahraničí? Všechna tato témata otevřela nedávná konference brněnské ekologické Nadace Partnerství.

Težkému životu zeleně v současných městech se bude věnovat i ekologický týdeník Natura. A první pátrání za stavem městských stromů podnikla Markéta Ševčíková v moravské metropoli Brně s tamní správkyní městské zeleně Alexandrou Koutnou a Martinem Anderem z Nadace Partnerství. Poslechněte si v audiozáznamu.

Spustit audio

Související