ON-LINE ROZHOVOR: Jak zalévat?

24. červenec 2015

Jak vydatná má být zalivka? Jaká voda se na to hodí nejvíc? Na otázky odpoví v pátek 24. července v 10:30 odborník Jan Kopřiva.

Nedostatek vody trápí v letošním roce celou republiku. Pro pěstitele je to těžký oříšek, jak nahradit nedostatek srážek. Voda je jedním z nejdůležitějších faktorů pro růst rostlin. Při každé zálivce musíme pamatovat na to, že nejlevnější zálivka je ta, kterou nepotřebujete - potřebu zálivky snížíte pravidelným kypřením půdy a mulčováním, neboť zabráníme zbytečnému výparu vody. Staré zahradnické pravidlo říká, že jedno okopání uspoří dvoje zalévání. Nedostatek vody se většinou projevuje vadnutím, to je příznak, který signalizuje, že správný termín zálivky byl již promeškán, ale ne všechny rostliny reagují na nedostatek vody stejně výrazně. Nutnost zálivky lze stanovit orientačně podle vlhkosti půdy zhruba v 10 cm hloubky. Pokud se vám hrudka dobré země v rukou sype, je zálivka nutná, jinak může dojít k oslabení růstu nebo i poškození rostlin.

Čtěte také


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.