Linda Finková a Iva Hüttnerová u Haliny Pawlowské. O divných pohádkách a vášni k Babičce

13. prosinec 2020

Překypují energií a laskavostí. Jsou veselé, nadané a nesmírně pracovité. Až si jeden říká, jak to všechno zvládají.

Úspěšná zpěvačka Linda Finková sice pochází z muzikantské rodiny, ale vystudovala strojní průmyslovku.  A jak sama říká, vedle zpěvu a knih miluje i motory a řízení auťáků.

Halině Pawlowské prozradila, jak to dělá, že má pořád dobrou náladu. Ráda si dělám radost. Miluju jídlo, dobré filmy a samozřejmě knížky. Strašně ráda čtu o dovolené. Kdy jenom čtu a nikdo mě neotravuje. To mě děsně baví.

Celý život si také říká, že by mohla napsat knížku. Chtěla bych třeba napsat takové ulítlé pohádky, jako kdysi napsal Miloš Macourek. Ty jsem totiž milovala.

Léto s Humoriádou - Iva Hüttnerová

Do Babičky jsem se zamilovala ve dvanácti

S kamarádkou Ivou Hüttnerovou se Halina Pawlowská potkala na Kanárských ostrovech. Ve svém pořadu se jí zeptala na to, co ji přivedlo k herectví.

Nemám žádné herecké kořeny. Dokonce ani výtvarné. Jsem z rodiny, kde žádné umělecké kořeny nebyly. Do styku s divadlem jsem poprvé přišla v dramatickém kroužku, kam jsem jako malá holka chodila. Tam jsem se také zamilovala do Boženy Němcové.

Svoji vášeň pro Boženu Němcovou nijak netají. Dokonce sbírám busty Boženy Němcové. Už jich mám 21. Nejvíc ale miluju její knížku Babička. Ta mě provází celý život. Oslovuje mě dokonce i teď, kdy jsem sama babičkou a prababičkou.

Jak se stalo, že Linda Finková umí opravit klínový řemen? A čím ji okouzlil baleťák a pozdější manžel Richard Genzer? Kde se u Ivy Hüttnerové vzala láska ke knihám? Které divné pohádky milovala jako malá? A jak se stalo, že dokázala překročit rychlost na kole?

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.