Liberec: Zástupci koalice projednají další postup v souvislosti s vyšetřováním korupčních kauz

15. duben 2024 16:16

Zástupci stran liberecké koalice budou v pondělí 15. dubna večer jednat o dalším postupu v souvislosti se zásahem policie na magistrátu. Jedním z obviněných je bývalý náměstek primátora Petr Židek zvolený za ODS. Ten na svou funkci v radě města rezignoval.

Čtěte také

Petr Židek v písemném prohlášení informoval, že končí ve funkci náměstka primátora a radního. Současně rezignoval na funkci předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V zastupitelstvu města dál zůstává.

V prohlášení napsal, že rezignuje, protože nechce narušovat práci současné koalice. Českému rozhlasu Petr Židek řekl, že víc situaci komentovat nechce a vzhledem k podepsané mlčenlivosti ani nemůže. Do vedení města Liberce byl Petr Židek zvolený za ODS. Jeho členství ve straně ale Výkonná rada ODS v pátek 12. dubna 2024 zrušila.

V pondělí 15. dubna budou jednotliví členové koalice jednat o dalším postupu. Český rozhlas oslovil zástupce Starostů pro Liberecký, kraj, Pirátů i hnutí ANO, všichni ale odmítli poskytnout bližší informace. Chtějí svoje stanovisko sdělit nejdřív koaličnímu partnerovi, tedy ODS.

Gesci bývalého náměstka Židka v radě města prozatím dočasně převzal primátor Liberce Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Korupční kauzy v Liberci

Policie v úterý 9. dubna 2024 zasahovala ve dvou budovách libereckého magistrátu a taky v S toweru, kde sídlí společnost Syner Group. Celkem v případu obvinila osm lidí.

Kauza je rozdělena do tří větví. První z nich se týká oprav komunikací v Liberci. Mezi obviněnými je i vedoucí odboru správy veřejného majetku Lukáš Hýbner a taky spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal. Oba jsou stíháni ve vazbě.

Druhá část případu se týká bývalého náměstka Petra Židka, který je obviněný z přijímání úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby. V této části je obviněný i předseda představenstva Syner Group a prezident Bílých Tygrů Liberec Petr Syrovátko. Podle médií měl Židka úkolovat a uplácet, aby jednal ve prospěch jeho firmy.

Ve třetí části zatím policie nikoho neobvinila. Týkat by se ale měla Libereckého kraje a zakázky na stavbu solární elektrárny v Ralsku.

Spustit audio