Létáme prvky, které nedělá nikdo jiný na světě, říká pilot akrobatické skupiny Flying Bulls

7. duben 2024

Co je to akrobatické letectví? Jak vypadají triky ve vzduchu? A co bude k vidění na červnové Aviatické pouti? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívil akrobatický pilot Jan Rudzinkyj. O letectví i své akrobatické skupině si povídal s moderátorem Zdeňkem Novákem.

Sestava ve vzduchu

Akrobatické letectví se liší od toho vojenského ve stíhačce i od toho dopravního tím, že během letu pilot provádí nejrůznější triky. Honza, který létá ve skupině Flying Bulls, se zaměřuje skupinovou akrobacii. 

Ve vzduchu předvádějí připravenou sestavu. „Létáme asi osm prvků, které nelétá žádná jiná akrobatická skupina na světě, v tom jsme unikátní,” prozrazuje. „Jeden takový prvek je double mirror loop, dvojité zrdcadlo, kdy letadla letí kabinou k sobě, nad nimi další dvě letadla kabinou k sobě a celá sestava v tomto udělá přemet,” popisuje odvážný akrobatický kousek.

Jan Rudzinskyj, akrobatický pilot, člen Flying Bulls Aerobatics Team

Své vzdušné choreografie ale nepředvádí jen u nás. Vítáni jsou v celé Evropě. „Máme poměrně rychlá letadla, takže jsme schopni z Jaroměře, kde máme základnu, za 4 hodiny 15 minut doletět třeba do Helsinek.”

Aviatická pouť

Prvního a druhého června 2024, tedy první červnový víkend, bude na pardubickém letišti Aviatická pouť, kterou Honza spoluorganizuje. Letový program bude více než bohatý.

„Bude tam náš nejúspěšnější nejznámější akrobat Martin Šonka, přiletí i Péter Besenyei, což je akrobatická legenda,” láká Jan. K vidění bude i akrobatický vrtulník a s ním i známý Felix Baumgartner, který v roce 2012 skočil s padákem ze stratosféry.  Navštěvníci si prohlédnou i repliky letadel z válek nebo letouny Armády České republiky.

Stala se Honzovi během létání někdy nehoda? A jaké další triky má se svou skupinou na repertoáru? To se dozvíte při poslechu Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Zdeněk Novák , bva , kpe
Spustit audio

Související