Lesník na pásovém podvozku. Čeští vědci vyvíjejí stroj, který v lesích pomůže jako železný kůň

28. červen 2023

Ošetřování mladých stromků – to bude hlavní pracovní náplní nového robota, kterého vyvíjejí na České zemědělské univerzitě. Robot na pásovém podvozku dokáže po naprogramování jezdit v lesích sám. Než ale vyjede na další zkoušky do lesa, odborníci ladí detaily v laboratoři ProLab na Technické fakultě.

„Je to jednoduchý pásový stroj řízený smykem, navržený pro pohyb ve středním a lehkém terénu,“ popisuje jeden z tvůrců Petr Hnízdil. Jako autíčko na dálkové ovládání vyjíždí robot z laboratoře na chodbu Technické fakulty.

„Pracovní rychlost toho stroje je asi pět kilometrů v hodině, což je rychlost chůze.“
Pásový robot Unithor, která váží 250 kilogramů a je přes metr dlouhý a přes 70 centimetrů vysoký, jede v klidu před námi.

Přes den pracuje, v noci se nabíjí

Čtěte také

„Potřebujeme větší váhu, aby se pásy v terénu dobře chytaly,“ upřesňuje Hnízdil. Stroj vypadá jako větší robotická sekačka na pásových podvozcích. Celé to tělo zespodu vyplňují akumulátory. Úvaha je taková, že přes den pracuje, v noci se nabíjí. Na jedno nabití ujede až 100kilometrovou vzálenost a pracuje až 18 hodin,“ dodává.

Vzadu jsou vidět dva háky. „To je tříbodový závěs, nahoře je ještě třetí bod. Můžete si na to připojit standardizované doplňkové zařízení pro zemědělské účely. Je to i vepředu, ale to není vidět, protože jdeme za strojem.“

Za robota se tak dá zaháknout například mulčovač. Anebo robota budou moct lesníci využít jako železného koně, říká Petr Hnízdil: „Můžete za něj zatáhnout nějaké břemeno, třeba klády, a manipulovat s nimi, takže to využití je širší.“

Samostatný ochranář stromků

V lesích by měl ale robot pomáhat hlavně v místech po kůrovcové kalamitě a ošetřovat tam vysázené mladé stromky. Mezi jejich řádky by jezdil sám, čímž ušetří lidskou práci.

Čtěte také

„Kdy se na základě mapových podkladů připraví dráhy toho stroje a nahrají se tam přes data link, stroj zkontrolují GPS a on pak jezdí na vyhrazeném místě,“ popisuje vědec.

Robota pak lze řídit ještě třetím způsobem, a to za pomoci virtuálních brýlí. Pásový dron Unithor zaujal i ministerstvo obrany a v budoucnu by se mohl objevit i na Ukrajině.

„Pokud se povede spolupráce, bude to základ pro stroj, který bude vyhledávat a likvidovat miny. Současně než k tomu dojde, může být využívána jako univerzální nosič, případně pro transport materiálu nebo raněných,“ říká děkan Technické fakulty Jiří Mašek.

Další vývoj unikátních pásových robotů a i jejich vstup na trh pomůže urychlit právě založená spin-off firma. Zatím totiž funguje pouze jeden prototyp.

Spustit audio