Lékaři jí zničili život, teď by měli platit

25. květen 2009
Pod kůži

Po banální operaci je doživotním mrzákem. Takový osud postihl malou Helenku z Ostravy. Rodina se pustila do soudního boje s třineckou nemocnicí a žádá 17 miliónů jako odškodnění.

Jiné děti v jejím věku už rodičům přednášejí básničky a vyptávají se na věci kolem sebe. Čtyřletá Helenka z Ostravy to všechno mohla dělat taky, kdyby nešla na celkem banální operaci rozštěpu horního patra. Zákrok dopadl dobře. Ale horší je to, co se dělo potom. Podle příbuzných děvčátku vypadla kanyla a přestala mít přísun kyslíku. Dítě upadlo do komatu. Helenka má poškozený mozek a o nějakých básničkách si mohou nechat rodiče jen zdát. Za své neštěstí teď žádají rekordní odškodnění ve výši 17 miliónů korun.

V bytě Heleny Hangonyové z Ostravy není ani chvilka klidu. Energická žena neustále sleduje čtyřletou Helenku, která se z dětské židličky dožaduje pozornosti. Mladá žena má čtyři děti a o lékařské vědě nebo soudech toho moc neví. Přesto se pustila na tenký led. Žaluje třineckou nemocnici. Je přesvědčená, že právě tam v příspěvkové organizaci kraje udělali z její zdravé dcery těžce postižené dítě.

"Je to hrozné a trápí mě to. Moje dcera nemůže dělat to, co jiné děti - chodit, hrát si. Má to všechno omezené. A je mi na srdci těžko, proč ona takhle dopadla," uvedla maminka.

Tragický příběh této obyčejné rodiny z Ostravy se začal vyvíjet od banální operace. Helence v třinecké nemocni dávali do pořádku rozštěp horního patra. Po zákroku ale upadla do kómatu. "Říkali, že asi zakašlala a že jí trubička vyskočila ven a právě tím, že jí zatekla krev do krku, se udusila se. Byla pět minut bez života. Měli se o ní pořádně starat, dávat pozor nebo nevím," popsala tehdejší události Helena Hangonyová.

V dokumentech, které máme k dispozici, se píše, že příčinou bylo zatečení krve do inkubační kanyly. Následky jsou tragické, místo roztomilého žvatlání vydává Helenka jen skřeky, nechodí, je plně vázaná na matku. Ta s ní musí pravidelně cvičit. "V rukách nic neudrží. Musí se učit, aby to cítila, nevnímá," řekla Helena Hangonyová.

Ta je s Helenkou 24 hodin denně. I při natáčení této reportáže bylo znát, jak je dítě na matku fixováno. Když spolu mluvíme moc dlouho, Helenka pláče. "Potřebuje hodně péče. Když si jí člověk nevšímá, tak brečí. Nikdy v životě bych ji nedala do ústavu, protože ji miluji a nemohla bych bez ní být. Je to Helenka," uvedla maminka.

Paní Hangonyová je přesvědčená, že zdravotníci v Třinci se po operaci Helence náležitě nevěnovali. "Péče sester, nebo kdo u ní byl, nebyla taková, jaká by měla být," je přesvědčena Helena Hangonyová. Ukazuje nám dokonce dokument, v němž nemocnice navrhuje rodině doživotní rentu pro Helenku - 15 tisíc měsíčně. Ale jen, pokud se domluví mimosoudně. "Kdyby to nebyla jejich chyba, tak by mi okamžitě řekli, že za nic nemohou a nic mi dávat nebudou," doplnila.

Jenže paní Hangonyová žalobu podala a vše už řeší frýdecko-místecký soud. Žádá 17 miliónů korun. "Aby se dcera měla v budoucnu lépe. Bude potřebovat postel, vozík... Aby byla spravedlnost, aby potrestali toho, kdo to udělal, aby se někomu nestalo příště to, co se stalo mé dceři," dodala maminka.

Nabídli jsme doživotní rentu

Kolik vlastně stojí zničený lidský život? Na tuto otázku bude muset v nejbližší době dát odpověď frýdecko-místecký soud. Právě ten totiž případ řeší. Jaký je postoj nařčených třineckých zdravotníků?

Odškodnění ve výši 17 miliónů korun, vážná obvinění ze strany rodiny malé Helenky - tak k zásadním věcem jsme požádali o rozhovor ředitele třinecké nemocnice. Ten to ale odmítl a odkázal nás na tiskovou mluvčí, a proto míříme za Lenkou Frankovou. "V tuto chvíli přijímáme takzvanou obecnou zodpovědnost. Je pravda, že k závažným pooperačním komplikacím došlo v našem zdravotnickém zařízení. To, zda lékaři v oněch osudných minutách opravdu udělali vše, co se udělat dalo, je už předmětem jednání soudu," uvedla mluvčí.

Podle Heleny Hangonyové ale nemocnice nějaké pochybení připouští, protože její dceři nabídla doživotní rentu 15 tisíc korun měsíčně. "Přijali jsme takzvanou obecnou zodpovědnost a je pravda, že situace rodiny je v tuto chvíli velice těžká. Takže jsme mamince opravdu nabídli doživotní rentu pro děvčátko. Nejde o vyplacení nějaké horentní sumy, ale naopak je tady konkrétní pomoc pro děvčátko tak, aby mělo zajištěnou částku určenou na pokrytí zvýšených nákladů, které souvisí s jejím zdravotním stavem," vysvětlila Lenka Franková.

Potíže se zdravotním stavem malé Helenky nastaly až po operaci. "Z pohledu diagnózy zákrok dopadl v pořádku," řekla mluvčí. Proč ale dívka upadla do kómatu, bude zjišťovat soud.

A právě soud bude rozhodovat, jestli odškodnění za trvalé poškození mozku malé Helenky rodině patří. Příbuzní žádají 17 miliónů korun a o peníze by přišel krajský úřad, pod který nemocnice patří. "Je to pro mě nová informace, ověřím si ji," uvedl k případu náměstek hejtmana Karel Konečný. Připustil ale, že krajské nemocnice se na podobné žaloby musí připravit. "Určité náznaky se v jednotlivých nemocnicích objevují a ředitelé mají oprávněné obavy, že by se tyto věci mohly lavinově spouštět. Nemocnice mají možnost se v těchto záležitostech pojistit a lze očekávat, že to bude mít negativní vliv na hospodaření těchto nemocnic," dodal náměstek. Soud v případu malé Helenky nyní čeká na znalecké posudky expertů.

Patnáctitisícová renta je málo

Rozštěp rtu - operace, kterou v Česku ročně podstoupí řada dětí. Pro malou Helenku z Ostravy byl ale zákrok osudným. Za dosud nevyjasněných okolností přestala mít po operaci přísun kyslíku a upadla do kómatu. Má trvale poškozený mozek, nemluví, nechodí. Příbuzní čtyřletého děvčátka podali na třineckou nemocnici žalobu a žádají rekordní odškodnění: 17 miliónů korun.

Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár uvedl, že podobných žalob na nemocnice bude přibývat a doplnil, že v České republice svaz už zaregistroval žalobu, kdy se poškození domáhají odškodného ve výši deseti miliónů korun. "Tady jde jenom o to, jestli jsou připravené důkazy," řekl Luboš Olejár.

K tomu upřesnil, že čeští pacienti se stále více odvažuje jít do střetu s nemocnicemi. "Na druhou stranu ještě převládá postoj: ,Nemám na advokáta, tak do toho asi nepůjdu, protože nemám jak ho zaplatit.' Občané by proto měli zvažovat, že je dobré využívat nabídky přes pacientské organizace, kdy poplatky za advokáta jsou nulové nebo téměř nulové. Lze tedy podávat žaloby, pokud jsou dostatečně připravené důkazy," doplnil Luboš Olejár.

Nabídku doživotní renty pro malou Helenku považuje Luboš Olejár za krok nemocnice, kterým hledá levnější řešení sporu. "Na jedné straně je to třeba ocenit, že nemocnice tento krok učinila, na druhé straně jde o to, jestli 15 tisíc je dostatečná renta. Domnívám se, že zřejmě ne, protože pokud toto dítě bude potřebovat celodenní péči, tak je to na plný úvazek a je to potřeba ocenit výše," dodal prezident Svazu pacientů.

V Česku přibývá nevhodně zabezpečených výtahů, může docházet k tragickým haváriím? Nalaďte si v úterý 26. května Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ada , vij , dkf
Spustit audio

Více z pořadu