Krizovou situaci ve zdravotnictví chce ČSSD řešit zvýšením platů

1. květen 2016

Zvýšením platů lékařů a zdravotních sester o deset procent chce sociální demokracie řešit situaci ve zdravotnictví a udržet v něm kvalitní pracovníky. O stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství. Uvádí se to v Prvomájovém manifestu ČSSD, se kterým dnes vystoupil premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka ve Vyškově. Podle ministra Němečka je pro navýšení platů třeba najít navíc 3,5 miliardy korun pro příští rok.

O krizové situaci ve zdravotnictví by měla v úterý jednat vládní koalice. Česká lékařská komora navrhuje zvýšení platby za státní pojištěnce a zdravotní daň na tabák a alkohol. Pokud by daň z krabičky cigaret činila pět korun, získalo by zdravotnictví ročně navíc pět miliard, což by kompenzovalo zrušené regulační poplatky.

Ministr financí Andrej Babiš ale odmítá peníze do zdravotnictví přidat s odkazem na "černé díry" a mrhání prostředky.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je pro 10procentní navýšení platů třeba najít navíc 3,5 miliardy korun pro příští rok. Celkem to má stát spolu s letošním navýšením sedm miliard korun. Náklady chce ministr pokrýt hlavně zvýšením plateb za státní pojištěnce zhruba o pět miliard korun, uvedl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Je to 3,5 miliardy navíc na mzdy oproti letošnímu roku. Letos bylo 5, to znamená 5 plus 5, na příští rok 3,5 miliardy navíc. Dohromady by nemocnice potřebovaly zhruba 7 miliard. Pokud nedojde k posílení zdravotnického rozpočtu, to znamená veřejného zdravotnického pojištění, tak na to peníze nebudou. Jenom na toto navýšení potřebuje systém posílit k 5 miliardám,“ prohlásil Němeček v OVM.

Počet státních pojištěnců se pohybuje kolem šesti milionů, za každého stát platí pojišťovnám každý měsíc 870 korun. Příští rok by to mělo být zhruba 930 korun na každého, potvrdil ministr s tím, že je to naprosté minimum.

Lépe by se mělo vést i občanům

Podle Sobotky musí stát dát zdravotníkům najevo, že o ně stojí. Například nedostatek zdravotních sester podle něj souvisí mimo jiné právě s platy, které jsou vyšší už i na Slovensku.

ČSSD se hlásí i k podpoře požadavků odborů, například v otázce růstu minimální mzdy. Minimální mzdu chce Sobotka navýšit od ledna 2017 na 11 tisíc korun, nyní činí 9 900 korun hrubého.

Podle Sobotky se Česku hospodářsky daří a je důležité, aby se lépe vedlo i jeho občanům. Odbory by prý měly tlačit i na růst mezd ve firmách, které mají větší zisky než v minulosti.

Současný hospodářský růst by se měl podle Sobotky odrazit také ve valorizaci penzí. Sociální demokracie bude ve vládě po svých koaličních partnerech požadovat záruky, že valorizace penzí se bude v roce 2017 pohybovat mezi 200 až 300 korunami.

„Nesmí se opakovat situace z ledna letošního roku, kdy špatný zákon, zděděný ještě po pravicové vládě, neumožnil vyšší valorizaci penzí než 40 korun,“ uvedla ČSSD v manifestu, který dnes zveřejnila na svých prvomájových shromážděních.

autor: teb | zdroj: ČTK
Spustit audio