Josef Vašica: Svatý Václav v památkách církevněslovanských

28. září 2022

Studie českého literárního historika. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Petr Pelzer
Připravil: Petr Turek
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2009

Katolický kněz, teolog a literární historik, profesor staroslověnského překladu Písma svatého a slovanské liturgie Josef Vašica (1884–1968) po skončení studií v roce 1906 začal působit na kroměřížském arcibiskupském gymnáziu. Roku 1919 se habilitoval a přešel na olomouckou bohosloveckou fakultu, kde působil do roku 1937, kdy odešel přednášet na bohosloví do Prahy. V roce 1950 nepřešel na nově organizovanou bohosloveckou fakultu v Praze, ale rozhodl se pro soukromou vědeckou práci.

Odborně se zabýval staroslověnským jazykem a literaturou, vývojem staročeského překladu biblického textu, staročeskými památkami, barokní literaturou, slovanskými jazyky a literaturami, překládal, působil jako editor a organizátor. Přispíval do řady periodik (Rozmach, Archa, Akord, Řád, Slezský sborník aj.). Vedle edic a studií vydal dvě rozsáhlé syntetické práce: České literární baroko (1938, reed. 1995) a Literární památky epochy velkomoravské (1966, reed. 1996).

Stať, v níž Vašica zkoumá, jaké stopy zanechala postava Svatého Václava v památkách církevněslovanských, je z roku 1929.

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.