Jeden život Franty mimozemšťana. Český pokus o sci-fi komedii by nezachránil ani sir Winton

9. únor 2024

Co by se stalo, kdyby E. T. přistál v běžné české obci, kterou známe z mnoha tuzemských filmů? Nejspíš by do roka nenáviděl ženy i migranty a zápolil s těžkým alkoholismem. Ani to se ovšem nestane v nové české sci-fi komedii Franta Mimozemšťan, ve které Jakub Prachař na rozdíl od Vlasty Buriala nedokáže pořádně prášit. Pozor u druhé koleje, motorák Čelistí právě přijíždí!

Hlavní hvězdou nového dílu filmově kritického magazínu byl jednoznačně Tomáš Stejskal, který hrdinně vyřízl praseti jazyk, uvařil ho, připravil k němu „dipík“ ze stařeného citrónu, a ještě při tom stihl navštívit ospalou moravskou obec Houňovice, u které zaparkoval hned vedle traktorů létající talíř Rudolfa Havlíka.

Neúnavný hitmaker, který peče bábovky, sleduje milostný život prezidentek, píše pohádky pro Emu a na rozdíl od nás bezpečně ví, po čem muži touží, tentokrát vystavěl své osobní Babovřesky, kterými místo ansámblu toxických důchodkyň putuje mimozemská bytost pošetilá natolik, aby si vypůjčila tělo Jakuba Prachaře. Na stopě ji není nikdo. Ve filmu totiž výrazně chybí lovec Predátorů Carl Weathers, který již vystoupal ke hvězdám. A vlastně tam chybí i všechno ostatní.

„Potácí se, jako by měl křivici a mluví podivným hlasem,“ komentuje Tomáš výjimečně nikoli svůj noční návrat z výčepu, ale výkon Prachaře, který se ocitl ve filmu, kde je všem všechno jedno a nikoho nic nevzrušuje. „Lidé mají příliš mnoho práce s pitím piva a hraní karet,“ vysvětluje znalec národní povahy ústřední problém filmu, který má možná potenciálně celkem vtipnou premisu, ale po krk vězí v silážní jámě scenáristické i režijní jalovosti.

„Havlík použije dva vtipy na Brno, které jsou docela ok, a tím bych asi skončil,“ loučí se Tomáš s dílem, ve kterém vedle fiktivní obce Houňovice navštívil ještě rok 1938 a sledoval marné úsilí Jamese Hawese povýšit jeho biografický snímek o siru Nicholasu Wintonovi na víc než televizní rutinu. Někdy prostě Jeden život nestačí…

Kolik vůle vyžaduje dokoukání belgického filmu Vůle? Zvítězíme po sérii porážek jednou nad krutou Realitou my? Pomohlo siru Wintonovi to, že o něm konečně natočil film někdo jiný než Matej Mináč? Je Hrubý střih delikátně ušité drama, nebo zfušovaný dvojřadý oblek? Bavili nás víc Tři čuníci, nebo Čtyři malí dospělí? Co je horší: dovolená s Frantou mimozemšťanem, nebo prázdniny s Policií Hvar? Čelisti, cestovní agentura, která vás vezme na místa.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.