Ať je cena rozumná už v regálech. Víc než polovina potravin se kupuje v akcích, vadí ministerstvu

25. duben 2022

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce monitorovat ceny vybraných potravin a hlídat, jestli marže obchodníků nejsou přemrštěné a nezdražují už tak drahé potraviny. Je to správný krok? „Každý monitoring v rámci dodavatelského řetězce je určitou cestou, byť psychologickou,“ schvaluje plán ministra jeho náměstek pro sekci potravinářství Jindřich Fialka. Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikloška doufá, že tento nástroj bude využíván spravedlivě.

„Pokud to bude využito férově, pak s tím plánem nelze nesouhlasit. Ale musíme znát metodiku a určitě to dává signál, aby žádný článek řetězce cenu zbytečně nenavyšoval,“ soudí viceprezident Mikloška a upozorňuje:

„V minulých letech takové kontroly proběhly v případě cen másla a vajec, ale žádné bezdůvodné navyšování ceny na straně obchodníků neodhalily.“

Pravidelně sledujeme ceny výrobců v zemědělství, potravinářském průmyslu i ceny spotřebitelské.
Jindřich Fialka, náměstek ministra zemědělství

Náměstek Fialka ujišťuje, že ministerstvo má připraveny nástroje pro kontrolu marží, hrubých marží i obchodních přirážek. „Také pravidelně sledujeme ceny výrobců v zemědělství, potravinářském průmyslu i ceny spotřebitelské. Monitoring tedy probíhá naprosto férově.“

Rostly ceny u prvovýrobců, u zpracovatelů. Obchodník také platí vyšší ceny energií, paliva, takže i jeho provozní náklady se zvyšují.
Pavel Mikloška, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Mikloška ale věří, že obchodníci zbytečně marže nenavyšují:

Čtěte také

„Na českém trhu je vysoce konkurenční prostředí, takže obchodníci se navzájem velmi hlídají a dávají pozor, aby nezvedli cenu nad úroveň běžné konkurence, protože by neprodali.“

„My monitorujme celý dodavatelský řetězec, aby bylo jasné, že ceny rostou legitimně. A rostly ceny u prvovýrobců, u zpracovatelů, ale obchodník také platí vyšší ceny energií, paliva, takže i jeho provozní náklady se zásadně zvyšují,“ vysvětluje viceprezident.

Bylo by vhodnější, kdyby cena byla rozumná už v regálech. Jinak Česko dostává nálepku, že máme vysoké ceny potravin.
Jindřich Fialka, náměstek ministra zemědělství

Že by šlo ze strany státu o snahu o regulaci, náměstek odmítá. „Žádný trh rozhodně regulovat nechceme a nebudeme. Chceme jen dospět k tomu, na co nás upozorňují spotřebitelé, potravináři i zemědělci.

Čtěte také

Budeme konat monitoringem. Pan ministr neudělal nic jiného, než že poukázal na některé excesy. Souhlasím, že české prostředí je velmi konkurenční, ale jde nám o to, aby celý řetězec byl konkurenceschopný, například aby nikdo neprodával pod nákladovou cenou,“ doplňuje Fialka.

A připomíná, že obchodní řetězce pracují s vysokou regálovou cenou. „Důsledkem je, že český spotřebitel kupuje víc než 50 procent potravin ve slevových akcích. Bylo by vhodnější, kdyby cena byla rozumná už v regálech, jinak Česko dostává nálepku, že máme vysoké ceny potravin, což není pravda,“ shrnuje Jindřich Fialka.

Průměrná marže obchodníků je na úrovni 30 až 40 procent a z ní hradí veškeré náklady.
Pavel Mikloška, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

„Cena je velice fluktuativní záležitost,“ namítá viceprezident.

„V současné době většina obchodníků nenakupuje specificky položky do promoce za jiné ceny než do normálního prodeje. Může se to stát u sezónních produktů, které mají nadmíru produkce. Ale průměrná marže obchodníků je na úrovni 30 až 40 procent a z ní hradí veškeré náklady,“ hájí obchodníky Pavel Mikloška.

Poslechněte si celou debatu, moderuje Ondřej Čihák.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.