Jak načerpat psychické síly a kdy jde o depresi nebo úzkost? Poradí nový web opatruj.se

3. březen 2021

Rok s koronavirem se podepsal na psychice mnohých, někteří si sáhli na dno svých sil. Podle odborníků se už více než třetina Čechů i vinou pandemie covidu-19 potýká s duševním onemocněním, nejčastěji s úzkostmi a depresemi. Národní ústav duševního zdraví proto spustil web opatruj.se, který lidem poradí, jak mohou nabrat psychickou pohodu.

„Každý člověk se v tom může najít, protože každý pro sebe něco instinktivně dělá. A web mu umožní zjistit a ujasnit si, co mu pomáhá. Co třeba už někdy zkusil a pomáhalo mu to a už to nedělá a ani už neví proč,“ popisuje doktor Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví.

Čtěte také

Podle něj si proto každý na novém webu najde třeba i nové podněty, které ho mohou psychicky povzbudit.

„Myslím, že každý tady může objevit věci, co ho vůbec ani nenapadaly, a přitom by je mohl docela lehce začlenit do svého života. A i nějaké malé změny, třeba ve smyslu dodržování spánkové hygieny, mohou přinést podstatnou změnu v kvalitě života,“ vysvětluje.

Při home office se totiž snadno zapomene, že ideální je spát sedm až devět hodin a pro kvalitní spánek je důležité usínat a vstávat ve zhruba stejný čas.

Péče o sebe

Pod záložkou Péče o sebe najdeme na webu osm skupin – od péče fyzické přes emoční a psychologickou až třeba po spirituální a relaxační péči. Jsou tam komplexní, ale zároveň jednoduché rady, bez vědeckých složitostí co a proč můžeme pro sebe udělat.

Čtěte také

Například proč je důležitý humor a smích pro zlepšení psychické kondice a jak se zase smát. Anebo jak pracovat s online technologiemi. Není to čtení na pět minut, vyžaduje to zapojení.

„Nemůžeme změnit některé události kolem nás, ale to, co můžeme změnit, je naše reakce na ně. Ta nevychází jenom z toho, co bychom rozumově chtěli, ale také z nějakých našich vnitřních sil a zdrojů. A také zdrojů, které máme kolem sebe,“ říká Winkler s tím, že je proto důležitá i pomoc ostatním. „Dokonce se ukazuje, že tím pomáháme sobě.“

Kde končí únava a začíná deprese?

Nejen české, ale i celosvětové statistiky potvrzují, že pandemie covidu zvýšila počet lidí s psychickým onemocněním. Potýká se s ním prakticky každý třetí a nejčastěji jde o úzkosti a deprese. Pro člověka, který se s nimi nikdy nepotkal, je ale velmi těžké poznat, že to, co prožívá, už není jen nějaká únava ze situace, ale skutečně nemoc.

Čtěte také

„Troufnu si tvrdit, že většina lidí to neví. Neuvědomují si, že to, co prožívají, může být symptom duševního onemocnění. A na našich stránkách si každý může pomocí standardizovaných testů zjistit, jak na tom doopravdy je,“ doporučuje Petr Winkler.

Dozvíte se také, které příznaky nebo jevy sledovat na sobě, když se zabýváme vlastním duševním zdravím.“

A třeba už odpověď na první otázka jednoho z testů nám může leccos napovědět: Jak často jste byl veselý/veselý v posledních dvou týdnech?

Na webové stránce NÚDZ najdeme i odkazy nejen na odbornou pomoc, ale třeba i příběhy lidí. Někdy už jen pomyšlení, že takhle špatně na tom nejsem sám, může někomu pomoci.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související