Fonotékou Českého rozhlasu se rozezněl hyperpop. Toyota Vangelis v první Fonosession

1. březen 2023

Počínaje 1. březnem spouštíme novou sérii živých vystoupení z fonotéky Českého rozhlasu, v jejímž depozitáři najdeme zvukové snímky na více než 170 000 analogových i digitálních nosičích. Jimi obklopen se před kamerami jako první ocitl hudebník s futuristickým soundem Toyota Vangelis. „Má to vibe, to místo, hezky nasvícený, vůně těch starejch archivních materiálů... no, dobrý,“ zaznělo od něj bezprostředně po natáčení první Radio Wave Fonosession.

V příštích týdnech a měsících v rámci nového formátu Fonosession nabídneme záznamy živých vystoupení několika producentských a DJských talentů, jejichž hudební tvorbu spojují hyperpopové tendence. Digitální písničkář Václav Peloušek alias Toyota Vangelis z hudebního kolektivu Future Jiskří v rozhlasové fonotéce představil materiál ze svého čerstvě vydaného dlouhohrajícího debutu Výklopný světlomety, na němž se producentsky podílel také Oliver Torr.

Na Toyotu Vangelise sice prostředí fonotéky Českého rozhlasu svým specifickým geniem loci dýchlo, sám ale prý sklony k tomu archivovat věci doma nemá. „Mě to hrozně znervózňuje, tyhle věci. Hlavně třeba skladování cédéček a tak dál,“ říká.

Na křest desky Výklopný světlomety můžete zajít 1. března do pražského klubu Bike Jesus nebo v úterý 14. března do brněnského Kabinetu Múz.

Na všechny díly Radio Wave Fonosession se můžete podívat tady.

autoři: Jan Jaskmanický , David Všetička , Filip Černý , Jaroslav Pokorný

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.