Experti na boj s kyberútoky mají v Brně novou budovu, její vybavení stálo 80 milionů korun

13. květen 2014

Své nové sídlo dnes v Brně oficiálně otevřelo Národní centrum kybernetické bezpečnosti. Jde o součást Národního bezpečnostního úřadu určenou pro boj s případnými počítačovými útoky na státní instituce. Těch v posledních letech ve světě stále přibývá. Nejčastěji se velké množství počítačů začne v jeden okamžik připojovat na jediný server, který zpravidla při nadměrné zátěži přestane fungovat.

Kybernetická bezpečnost je důležitá pro občany, firmy a investory, musí tedy zajímat i státní instituce, aby garantovaly stabilní prostředí v zemi, zdůraznil při slavnostním otevření sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka.

Vedle samotného centra je stejně důležitým krokem příslušná legislativa. „Máme už v parlamentu předložený zákon o kybernetické bezpečnosti, a jak pevně doufám, bude co nejdříve projednán na a schválen,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Náměstek generálního tajemníka NATO Sorin Ducaru připomněl, že Aliance se kybernetickými útoky zabývá vážně už několik let - právě současné napětí kolem Ukrajiny, prý ukazuje, že k dosud známým rizikům přibývají nové - energetická a kybernetická.

„NATO má strategii, jak se bránit kybernetickým hrozbám jako celek, ale vydala také pokyny, jak mohou jednotlivé země budovat vlastní ochranu kybernetického prostoru,“ dodal Ducaru.

Na podobných útocích se obvykle podílejí desetitisíce počítačů nic netušících uživatelů, ovládané prostřednictvím počítačových trójských koňů.

Centrum kybernetické bezpečnosti shromažďuje informace o všech typech útoků, koordinuje akutní protiopatření a na starosti má i prevenci.

„Momentálně je velká vlna podvržených emailů, které jsou velmi sofistikované, dobře napsané a velice těžko se identifikují. Jejich úlohou je do počítače nainstalovat škodlivý kód, který pak útočníkovi umožní počítač používat pro svoje účely,“ uvádí ředitel Vladimír Rohel.

Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně

Podle něj je důležité neotevírat podezřelé emaily a jejich přílohu. Lidé mohou navíc se žádostí o radu kontaktovat Národní bezpečnostní tým, který je primárně určen pro občany a pro školy.

Kyberohrožení přitom podle odborníků neustále roste. Zatímco při zahájení prací na centru šlo podle ředitele Národního bezpečnostního úřadu Dušana Navrátila jen o potenciální hrozbu, nyní jsou už rizika reálná.

„Situace se zhoršuje, souvisí to také se současnou bezpečnostní situací v Evropě. Za poslední rok registrujeme vážné útoky na některé subjekty státní správy,“ upozorňuje Navrátil s tím, že do detailů zacházet nemůže.

Brno je české Sillicon Valley

Brno je pro instituci, jakou je Národní centrum kybernetické bezpečnosti podle Rohela velmi vhodné.

„Brnu se říká takové české Silicon Valley, takže proč ne Národní kybernetické centrum právě tady? Spolupracujeme tady s univerzitami, s různými firmami, s Jihomoravským inovačním centrem, takže z hlediska know how a z hlediska zkušeností si myslíme, že je to dobré místo,“ vysvětluje.

Počítačoví experti pracovali od ledna 2012 v pronajatých prostorách brněnské Univerzity obrany, od armády koupili i současnou vlastní budovu. Oprava a vybavení technikou přišly na 80 milionů korun, jen samotná bezpečnostní opatření na 6 a půl milionu.

Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně

Zaměstnanci potřebují k práci výborné serverové zázemí, testovací laboratoř, kde mohou zkoušet například nebezpečné kódy nebo zranitelnost. Kromě toho do vybavení centra patří audiovizuální technika a šifrové spojení v rámci republiky i do zahraničí.

Současný tým 22 odborníků by se měl do konce příštího roku zvýšit ještě o více než polovinu.Protože se jedná o úzkoprofilovou profesi, jedinou použitelnou cestou je vlastní školení kvalitních vysokoškolských absolventů.

„Provoz postupně nabíhá, přibíráme nové lidi a podle plánu z usnesení vlády bude nabíhat až do konce roku 2015,“ vysvětluje Rohel.

Dvaadvacet současných pracovníků zatím monitoruje sítě jen v jednosměnném provozu, posílení o dalších dvanáct umožní nepřetržité sledování.

Kromě monitorování má Národní centrum kybernetické bezpečnosti zajišťovat také vlastní výzkum v této oblasti, vzdělávání odborníků expertů i osvětu pro širokou veřejnost. Takto širokou škálu úkolů zatím zvládá jen několik pracovišť v Evropě.

autoři: hol , eku , Iva Menšíková
Spustit audio