Dopravní komplikace Chorvaty zaskočily

30. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvaté jsou zaskočeni překvapivě malými dopravními komplikacemi. Letní návštěvníci přímořských letovisek opouštějí své přechodné domovy a vrací se do práce nebo do škol. Pokud nepočítáte s usednutím za volant a pobýváte nedaleko Hvaru, můžete zajít na zdejší Slavnosti vína.

V Jelse na Hvaru končí Slavnosti vína. Dvoudenní Fešta vina má podle Chorvatů dnes večer vrcholit, nejlepší chorvatská vína potečou proudem a budou i na prodej, z grilů se už teď line vůně pečených ryb nebo masa a po městě je možno slyšet i typickou dalmátskou a chorvatskou hudbu. Jelsa na Hvaru se na vás těší až do pozdních nočních hodin.

Možná ale nemáte myšlenky na cestu na Hvar. Chorvatské noviny píší, že situace na silnicích a dálnicích nebyla kritická a sami Chorvaté jsou z toho i trochu překvapeni. Relativní klid vládl třeba i na Jadranské magistrále, kde v Omiši slouží český policista Miroslav Hrstka.

"V Omiši je prozatím takový normální provoz, nebyla zaznamenána ani žádná dopravní nehoda. Bez větších problémů mohou po jadranské magistrále zatím projíždět turisté v obou směrech, nárůst provozu ale možná přijde. Řada řidičů odložila odjezd na nedělní večer nebo na pondělí, které je pořád ještě pro školáky volným dnem," říká Miroslav Hrstka.

Doprava byla a zatím je bez komplikací i proto, že Chorvatsko a Slovinsko nasadilo do akce posily - a to jak policejní, tak na hraničních přechodech.

Chorvatští hasiči tu nejsou jen na hašení požárů, ale ve spolupráci s bezpečnostními složkami se blýskli i povedenou akcí - ve Vučevici se jim povedlo prakticky při činu chytit čtveřici mladíků, která se chystala založit další z nepříjemných požárů. Motiv zhruba dvacetiletých žhářů není znám, ale chorvatská média zajímá spíš samotný zásah - ten si vyžádal skutečný hlasitý potlesk.

Méně se už tleskalo u dalšího požáru, hasiči likvidovali místo, kde kdosi pálil trávu a pneumatiky. V tom přišel sedmnáctiletý mladík, který se tímhle způsobem zbavoval odpadu a vůbec se mu nelíbilo, že mu hasiči kazí práci. Vyřešil to jednoduše - hasiče napadl dřevěnou tyčí. Dva museli po úderu do hlavy vyhledat lékařské ošetření. Policii už z minulosti dobře známý pachatel byl zadržen.

Naši kulturní nabídku začínáme v Zadaru, příznivce moderní hudby potěší Band Jet Set, který zahraje na Národním náměstí ve 21 hodin. Ve Františkánském klášteře na Hvaru uslyšíte jazz v podání Jazzového kvintetu Berta Josipoviče, začátek je také ve 21 hodin. Milovníci jazzu nemusí ale až na Hvar, pokud to mají blíž do Makarské, na náměstí Tina Ujeviče se v 21.30 hodin představí hudebníci z nedaleké Baška Vody. A ještě tradiční místo pro hudbu, Atrium Knížecího dvora v Dubrovníku hostí tentokrát sólisty Roberta Beliniče, Maria Ivelju a Mirana Vaupotiče, v akci bude kytara a kontrabas.

Bankovní kurzy:
Splitská banka vám za jedno Euro nabídne 7,26 kun, za 100 korun vám vyplatí 27,7 kun k tomu. V soukromých směnárnách se mohou kursy lišit, mnohdy i výrazně.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot jsou nadále beze změn. Eurosuper je u sítě INA za 7,99 kun a Eurodizel za 7,23 kun.

Doprava:
Asi nemůžeme očekávat, že to o posledním prázdninovém víkendu bude bez problémů, ale zatím je situace relativně příznivá - provoz je sice hustší než obvykle, ale jediná větší kolona je hlášena z Istrie, na známém "ypsilonu" před křižovatkou, ze které se odbočuje na hraniční přechody Kaštelj a Plovanja, jedou vozidla ve zhruba sedmikilometrové koloně. Čekat musíte i na mýtných branách, Lučko hlásí zhruba kilometrovou šňůru v obou směrech, Trakoščan ve směru na Macelj zhruba tříkilometrovou frontu stojících vozidel.

Hraniční přechody zatím na výjezdu ze země zvládají odbavovat vracející se turisty bez delšího čekání, pouze přechody na Istrii hlásí zhruba čtyřicetiminutové čekací lhůty. Na vjezdu do země se čeká zhruba půl hodiny na přechodech Stara Gradiška a Slavonski Brod.

Počasí 30. srpna:

Na části území Chorvatska ještě doznívají bouřky. Pokud vyjde i předpověď zítřejší, asi se zlobit nebudete. Na pobřeží má být polojasno a teploty kolem 30 stupňů. Ve vnitrozemí čekejte občasné mlhy a teploty do 23 stupňů.

Předpověď pro jachtaře: Vítr, který dosahoval ráno v nárazech až 40 uzlů, postupně slábne. V noci a zítra čekejte na severu neveriny. Vát bude Bura, tedy suchý, relativně studený severovýchodní vítr z vnitrozemí směrem k moři, o rychlosti kolem dvanácti uzlů, který může zesilovat. Moře očekávejte na většině Jadranu na stupni 2 až 3, na severu i na stupni 4.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu